Ključ u rukama MMF-a

Nacionalne vesti - Nedelja 02.11.2014 - 08:13

Narednu nedelju u Srbiji obeležiće dolazak misije MMF-a. Delegacija koju predvodi Zuzana Murgašova u Beogradu će boraviti od 4. do 20. novembra i za to vreme će sa predstavnicima Vlade i Narodne banke razgovarati o eventualnom aranžmanu Srbije i MMF-a.

Sedište MMF-a Sedište MMF-a

U intervjuu za RTS, predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić kaže da bi karakter aranžmana sa MMF-om mogao da bude usmeren na aranžman iz predostrožnosti.

Kada je MMF najavio svoj dolazak u novembru u Srbiju, u tom istom saopštenju je pohvalio mere Vlade Srbije. Da li će nas ta pohvala približiti aranžmanu sa MMF-om?

Srbija je ušla u program reformi - to sada definitivno možemo da kažemo i nema nikakve dileme. Imamo dva paketa mera koje su ove godine doneta i ide se ka trećoj fazi, a to će biti donošenje budžeta za 2015. godinu. Fond je procenio, saglasno svojim kriterijumima i najavama sa naše strane - ulazimo u fazu koja, po meni, predstavlja ključnu fazu reformi. To je državni projekat broj jedan u ovom trenutku - postići sporazum sa MMF-om.

Kakav bismo mi to sporazum želeli? Postoje dve opcije - jedan je onaj kredit iz predostrožnosti, gde sredstva stoje sa strane, a druga je direktan kredit. Kakav mi aranžman želimo?

Mi sada imamo relativno dobru situaciju zbog likvidnosti i u ovom trenutku i u sagledljivom periodu u 2015. godini nije potrebno da povlačimo sredstva za likvidnost. Samim tim, i karakter aranžmana sa MMF-om može da bude usmeren pre svega na aranžman iz predostrožnosti, što znači da se uspostavi dobra saradnja, da se sprovode mere definisane budžetom za 2015, 2016. i 2017. godinu. Aranžman sa Fondom se ne pravi samo za jednu godinu - to je program u kome mi treba da do 2017. godine oborimo fiskalni deficit na nekih do tri procenata BDP-a i to je sada ključno na čemu treba raditi.

I sami ste pomenuli da bi ključna stvar mogla da bude budžet za 2015. godinu. Srpska vlada nada se da bi aranžman mogao da dođe i ranije - do kraja ove i početka naredne godine. Da li će MMF čekati budžet za 2015, da pokažemo hoćemo li smanjiti budžetski deficit koji je među najvećim u Evropi, ili će aranžmana biti i pre toga?

Ulazimo malo u zonu pretpostavki, ali ključ je sledeći: budžet za 2015. godinu mora da se usaglasi, a saglasnost je već postignuta jer su pravci reformi već poznati. Ono što je sada važno jeste MMF uveriti u tehničke detalje i to će biti zadatak za Ministarstvo finansija i ministra Vujovića da u neposrednim razgovorima utvrde te detalje, da se program iskalibrira i nadamo se da posle toga sledi i konačan sporazum.

Da li će za tu pozitivnu ocenu biti ključan plan kako smanjiti administraciju i javni sektor. Pominjalo se prethodnih dana da bi MMF mogao da traži smanjenje od gotovo 100.000 ljudi u javnom sektoru - da li je to plan MMF-a ili to treba da bude plan Vlade Srbije?

Mi se nalazimo u fazi kad smo prošli kroz dve etape reformi i sad ulazimo u ključan period reformi. To je pitanje javnih preduzeća - na tome će jako insistirati MMF, odnosno Svetska banka u čijoj nadležnosti su javna preduzeća. Reforma javnih preduzeća je ključ sledeće faze reforme. U meri u kojoj javna preduzeća budu reformisana tokom naredne godine, u toj meri će biti lakše rešiti probleme budžeta i zatvarati priču one 2017. godine kada treba ukupni deficit da bude negde do tri procenata. Ja, koliko znam, nisu se postavljale neposredno cifre kao ograničenja.

Ono što Fond interesuje to jeste - ako se sada dogovorimo da 2015, 2016. i 2017. budu sprovedene sa takvim rezultatima na takav i takav način, mi Vama, državi Srbiji, dajemo prostor da izaberete način, ali mi želimo taj rezultat. Ključ je rezultat na kraju.

RTS, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: