Ko dobija otkaz do 15. decembra?

Nacionalne vesti - Nedelja 04.10.2015 - 02:44

Državni sektor će do sredine decembra imati oko 30.000 manje zaposlenih nego na kraju 2014. godine.

U svim resorima je u prethodnom periodu bilo vrlo napeto; Foto: Ilustracija U svim resorima je u prethodnom periodu bilo vrlo napeto; Foto: Ilustracija

Naime, kako „Blic“ saznaje, otpuštanje 9.400 prekobrojnih (4.900 u javnoj upravi i 4.500 u lokalnoj samoupravi) mora da se obavi u roku od dva meseca.

Na to treba dodati i više od 20.000 onih koji su otišli ili se spremaju za odlazak u penziju.

Vlada bi tokom naredne nedelje trebalo da donese tri odluke koje omogućavaju da se proces smanjenja broja zaposlenih za ovu godinu sprovede do kraja.

To su odluke o maksimalnom broju zaposlenih u javnoj upravi, o maksimalnom broju radnika u javnim službama i o broju zaposlenih u lokalnim samoupravama.

- U svim resorima je u prethodnom periodu bilo vrlo napeto.

Iz Vlade je stigla naredba da se planira što restriktivniji broj zaposlenih.

U penziju treba da idu sve žene koje su ove godine napunile 60,5 godina života, dok muškarci i dalje mogu da rade dok ne napune 65 godina.

Ovo rukovodiocima olakšava posao jer će na spisku imati manje ljudi, ali se postavlja pitanje ko će raditi njihov posao.

Bliži se dan kada resori moraju da dostave Vladi maksimum zaposlenih i nervoza je sve veća - objašnjava izvor „Blica“ iz Vlade.

Još uvek se čeka da konačan broj zaposlenih dostave Ministarstvo kulture i Ministarstvo pravde.

- O predlozima svih ministarstava svoj stav treba da daju Ministarstvo finansija i Ministarstvo za državnu upravu.

Nakon toga, Vlada će razmatrati pomenute odluke, a svi će imati rok od 60 dana da broj zaposlenih svedu na dogovoreno - kaže naš sagovornik.

Vlada Srbije je dala saglasnost za zapošljavanje 8.744 ljudi u periodu od 24. januara 2014. do 15. septembra 2015. godine, objavio je list „Danas“.

Na neodređeno vreme popunjeno je 7.055 radnih mesta, a na određeno 1.698.

U istom periodu nisu date saglasnosti za 11.532 radna mesta, od čega na neodređeno 8.374 i na određeno 3.158.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: