Ko plaća Nikolićevo letovanje?

Nacionalne vesti - Petak 15.08.2014 - 21:07

Da li predsednik Tomislav Nikolić na godišnjem odmoru boravi na ekskluzivnoj destinaciji o trošku građana Srbije, za sada je neizvesno.

Nikolić i zakone potpisujee u Bodrumu Nikolić i zakone potpisujee u Bodrumu

Na pitanje Danasa da li je istina da je letovanje u turskom Bodrumu predsednika Republike i njegove porodice finansiran novcem građana, Stanislava Pak, savetnica za medije Tomislava Nikolića, nije odgovorila ni potvrdno ni odrečno, ističući da „ne želi da učestvuje u kampanji protiv predsednika“.

Danasov sagovornik iz oblasti borbe protiv korupcije ocenjuje da je neophodno utvrditi jedinstvenu politiku na nivou države u pogledu destinacija za odmor kod kojih je nužno obezbeđenje, kako bi se trošak zadržao u razumnim granicama.

„Šta da vam odgovorim na to pitanje, kad znam kakav će tekst izaći u novini.

Šta god da kažem učestvovaću u kampanji protiv predsednika, a to bi bilo zaista nemoralno sa moje strane”, istakla je Stanislava Pak u odgovoru na pitanje Danasa da li je tačno da se Tomislav Nikolić odmara na račun poreskih obveznika.

Ona je ocenila da u ovoj situaciji nije dobro ni ćutati ni reći istinu.

“Ako kažem istinu - ne valja, ako ćutim - ne valja. A istinu valjda treba da zastupaju novinari, a ne da prenose spletke.

Ali ja o tome kad je reč o Danasu ne odlučujem”, navela je Pak u pisanom odgovoru našem listu.

Prema rečima Nemanje Nenadića, programskog direktora Transparetnosti Srbija, ne postoji zakonsko ograničenje u pogledu izbora destinacije letovanja državnih funkcionera.

“Koliko znam, javni funkcioneri sami plaćaju troškove svog letovanja i odlučuju gde će na odmor, i u tome nemaju zakonska ograničenja.

Međutim, neki funkcioneri, bilo po automatizmu ili po odluci bezbednosnih službi, i na odmoru imaju državno obezbeđenje ili poseban prevoz i smeštaj o trošku budžeta”, navodi Nenadić za Danas.

On ističe da bi, zato što ti troškovi mogu biti visoki, trebalo utvrditi jedinstvenu državnu politiku.

“Verujem da bi trebalo utvrditi neku jedinstvenu politiku na nivou države, u pogledu destinacija odmora kod kog je nužno obezbeđenje, kako bi se trošak zadržao u razumnim granicama”, zaključuje Nemanja Nenadić.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i njegova supruga Dragica Nikolić odleteli su 8. avgusta na letovanje u Bodrum u Turskoj u pratni dvojice službenika obezbeđenja. Kako prenose mediji, bračni par je do Turske odleteo u posebnom državnom avionu. Računica kaže da samo troškovi avio prevoza do letovališta i nazad koštaju oko 15.000 evra. Koji su hotel Nikolići izabrali, koliko to košta i, najvažnije, ko sve to plaća, uključujući vanpasionske troškove, poput restorana, nije poznato.

Razlog zbog kojeg ovakve informacije privlače pažnju medija i građana dodatno je naglašen u okolnostima u kojima državna administracija “reže” plate i penzije, ukida i smanjuje socijalnu pomoć, apeluje na opšte mere štednje i poziva građane na razumevanje kritičnih ekonomsko socijalnih prilika u društvu. Čak je premijer Aleksandar Vučić apelovao na državne službenike da svojim primerom pokažu građanima ozbiljnost takvih namera, pa ih je pozvao da odustanu od skupih letovanja u inostranstvu i ostave taj novac u zemlji.

Predsednik Srbije je sa letovanja izjavio da obnova kuća u poplavljenim područjima mora da ide mnogo brže, što je izazvalo opozicioni DS da uputi kritike na Nikolićev račun: „Da se predsednik setio obnavljanja kuća pre nego što je otišao na more, možda ne bi trošio 15.000 evra novca građana Srbije na taj luksuzan put“ i „možda bi taj novac poklonio nekome u Obrenovcu.“

U Bodrumu je Tomislav Nikolić potpisao i set usvojenih medijskih zakona.

Kako je saopšteno iz predsedničkog kabineta, pre dva dana, „Nikolić je detaljno proučio usvojene zakone i ocenio da oni predstavljaju značajan pomak u odnosu na prethodne, naročito po pitanju slobode novinara, nezavisne uređivačke politike i transparentnosti vlasništva“.
 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: