"Korak bliže da UN formira sud za zločine OVK"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 29.06.2015 - 08:48

Odluka kosovskog parlamenta da odbaci predlog zakona o formiranju specijalnog suda za zločine OVK nije dobar put, izjavio je Milivoje Mihajlović.

Priština, Foto Novosti Priština, Foto Novosti

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima rekao je da sada postoji veća mogućnost da taj sud formiraju Ujedinjene nacije ili neka druga međunarodna organizacija.

On je, gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, rekao da je kosovski parlament pokazao da nema snage da se suoči s prošlošću kada je reč o zločinima koje je počinila takozvana Oslobodilačka vojska Kosova.

"To svima šteti, ali pre svega Albancima, jer nisam siguran da to društvo može da se razvija na taj način. Najverovatnije će sud biti osnovan ako ne bude promena u stavovima elita kosovskih Albanaca", rekao je Mihajlović.

Kada je reč o današnjem dijalogu Beograd i Prištine u Briselu Mihajlović je rekao da je umereni optimista kada je reč o postizanju dogovora u vezi sa potpisivanjem principa funkcionisanja Zajednice srpskih opština jer je, kako je rekao, formiranje ZSO opstruirano protekle dve godine.

"Otkako su završeni lokalni izbori Priština na svaki način blokira formiranje ZSO. Radi se o pokušaju Prištine da izazove reakcije srpske strane i da ti dogovori propadnu", rekao je Mihajlović.

Kako je ocenio, Priština nastoji da Brisel bude formalni put ka priznanju samoproglašene nezavisnosti Kosova i legalizaciji postojećeg stanja, odnosno, "pljačke društvene i crkvene imovine na Kosovu i Metohiji".

Na pitanje šta očekuje kada je reč o telekomunikacijama, da Kosovo bude geografsko područje s pozivnim brojem, Mihajlović je rekao da je svako pitanje na stolu u Briselu šansa za Vladu Srbije da se dođe do pravog rešenja koje će dovesti do pomirenja Srba i Albanaca.

"Ne znam šta će biti po pitanju telekomunikacija. Treba obezbediti svim građanima Kosova i Metohije jednake uslove, da preduzeća iz regiona pod istim uslovima učestvuju za operatera na KiM, da to bude tržišna utakmica. Svi će imati korist od toga, to ne treba da bude pitanje kojim će se potvrđivati samoproglašena nezavisnost", rekao je Miahjlović.

On je dodao i da ima utisak da su američki zvaničnici, kao i zvaničnici Evropske unije, tolerisali pokušaje Prištine da opstruira dijalog.

"Očekujem da njihovi zvaničnici upute ozbiljnija upozorenja Prištini koja iz dana u dan postavlja prepreke za postizanje pravog dogovora u Briselu", zaključio je Mihajlović.

U Briselu se danas, po drugi put za manje od sedam dana, sastaju srpska i prištinska delegacija, predvođene premijerom Aleksandrom Vučićem i Isom Mustafom kako bi nastavile dijalog o nerešenim krupnim pitanjima.

Na sastanku će biti reči o pitanjima iz oblasti energetike, telekomunikacija, osnivanju Zajednice srpskih opština i slobodi kretanja na mostu u Kosovskoj Mitrovici.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: