Kosovo ima glasove za Unesko?

Nacionalne vesti - Četvrtak 21.09.2017 - 12:39

Prvi zamenik kosovskog premijera i ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli tvrdi da je Kosovo obezbedilo dovoljno glasova za članstvo u Unesku.

Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu

On je dodao da je prethodno potrebno da se donesu dva zakona koji se odnose na versku jednakost. Po pitanju kosovskog članstva u Interpolu, Pacoli je rekao da će Priština izvršiti taktičko povlačenje u dogovoru sa SAD.

Pacoli, koji je u delegaciji Prištine na zasedanju Generalne skupštine UN, rekao je za Interaktiv KTV-a da je za nekoliko dana i niza sastanaka u SAD osigurao nove glasove za članstvo Kosova u Unesku.

"Kao što znate, Kosovo se mora prijaviti za Unesko, iako prilično kasnimo. Prošlo je dosta vremena, a malo je urađeno. Proučavao sam i strategiju i način na koji se odvija obezbeđivanje glasova.

Ohrabren sam i kažem da ćemo imati glasove za Unesko. Danas smo imali veoma važan sastanak sa prijateljskom državom koja je priznala Kosovo i, u razgovoru sa njom, praktično je Kosovu garantovano između 15 i 20 glasova za Unesko ", rekao je Pacoli, prenela je Koha.net.

On je dodao i da Kosovo nema dovoljan broj glasova za članstvo u Interpolu pa će Priština izvesti "taktičko povlačenje" u dogovoru sa SAD.

Pacoli kaže da Kosovo nije dovoljno radilo na tom članstvu, a problem je i to što se Generalna skupština Interpola ove godine održava u Kini, koja nije priznala kosovsku nezavisnost.

“Članstvo u Interpolu zahteva mnogo rada i veliko angažovanje. U trenutku kada sam došao, video sam da se na tome radilo, ali ne kako treba. Veoma sam skeptičan i uopšte nisam hrabar da kažem da će sve ići kako treba u vezi sa tim , jer je domaćin ovog samita postavio barikade", rekao je Pazoli.

Kao primer je naveo da kosovskim predstavnicima, koji treba da učestvuju na toj skupštini, još, kako je rekao, nisu poslate vize.

"Velika je odgovornost reći da se povlačimo. Uveren sam da će ljudi razumeti, ali moramo učiniti taktičko povlačenje u saradnji sa SAD i da se pripremimo za naredni samit sledeće godine, koji će biti održan u Abu Dabiju", rekao je Pacoli uveren da će Prištna do tada obezbediti dovoljan broj glasova.

"Ne dozvolimo razočaranje“, rekao je on u emisiji Interaktiv na KTV.

Pacoli je rekao da je za nekoliko dana rada obezbedio 25 usmenih potvrda za podršku na narednoj skupštini Interpola, ali smo još mnogo daleko od potrebnog broja za ulazak.

Za članstvo Kosova u Interpolu ptrebno je da Priština obezbedi 115 glasova podrške zemalja članica.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: