Kraj digitalizacije

Nacionalne vesti - Nedelja 07.06.2015 - 13:02

Srbija je od danas u potpunosti digitalizovana, 97,8 odsto stanovništva pokriveno je digitalnim signalom, izjavio je ministar Rasim Ljajić.

Nova era televizije FOTO nadlanu.com Nova era televizije FOTO nadlanu.com

Kako je rekao, analogni signal danas ide u istoriju.

"Kao što ste videli, ugasili smo analogni signal ovde na Kopaoniku, a biće istovremeno ugašen i sa emisionih stanica na Jastrepcu, Besnoj kobili, Ceru i Maljenu", rekao je on novinarima na Kopaoniku.

Ljajić je istakao da je završeno ono što je započeto još pre 10 godina, podsećajući da je prvi eksperimentalni digitalni signal pušten 2005.godine.

"Nažalost, mnogo se više pričalo o digitalizaciji do sada nego što je rađeno. Mi smo manje pričali, a puno više radili", rekao je Ljajić.

Od danas će, kako je rekao, većina građana Srbije koja prati televizijski signal putem zemaljske televizije, odnosno krovne i sobne antene, moći da prati prosečno po 15 kanala.

"Negde je taj broj i veći od tih 15 kanala i taj signal će primiti potpuno besplatno jer neće morati da plaćaju bilo kome osim početnih troškova vezano za nabavku set top boksova", istakao je on.

Ljajić je rekao da će Vlada objaviti koliko je koštao proces digitalizacije u svakoj od pojedinačnih faza jer "želimo da ovaj proces učinimo što je moguće transparentijim, trudili smo se da uštedimo svaki dinar gde je to bilo moguće".

Prvobitna procena, kako je naveo, je bila da će ceo proces koštati 100 miliona evra, da bi se ispostavilo da će taj iznos biti značajno manji, oko 30 miliona evra, plus deset miliona donacija od EU.

Država će, kako je rekao, od ovog procesa prihodovati blizu 100 miliona evra.

Ukazao je i da će nakon prodaje digitalne dividende, oslobođena frekvencija koristiti i za brži razvoj interneta, ali i bolju pokrivenost mobilnom mrežom širom Srbije.
 

Tanjug, OK RADIO

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: