Kraj štrajka advokata kada zakoni stupe na snagu

Nacionalne vesti - Petak 16.01.2015 - 19:16

Advokatska komora Srbije (AKS) ovlastila je svoj Upravni odbor da odluči o sudbini advokatskog protesta koji će, kako je rekao predsednik AKS Dragoljub Đorđević, biti prekinut kada dogovorene izmene zakona "stupe na snagu".

- Potrebno je da se usvoji u kompletu ceo sporazum, da prođe kroz proceduru Narodne skupštine, da izađe u Službenom glasniku i stupi na snagu - kazao je Đorđević.

To telo je glasalo za sporazum Komore s Ministarstvom pravde o rešavanju spornih pitanja koja su bila uzrok štrajku. Za sporazum te komore s Ministarstvom pravde o rešavanju spornih pitanja koja su bila uzrok štrajku glasala su 63 člana Skupštine AKS, dok su protiv tog sporazuma bila su četiri člana.

Prema Đorđevićevim rečima, advokati ne žele da rade dok su na snazi sadašnje odredbe Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona, jer bi to "potkopalo smisao celog protesta".

Đorđević je rekao da je "advokatura dobila jednu bitku, ali ne i ceo rat, i da se "pobeda ne može proglašavati dok ne bude uspostavljena vladavina prava".

Takođe je rekao da je "lopta na terenu Vlade Srbije", koja treba da odluči kada će izmene spornih zakona ući u skupštinsku proceduru.

Advokati od 13. septembra štrajkuju u Beogradu, a od 17. septembra u celoj Srbiji.

Konferencija AKS preporučila je Skupštini Komore da prihvati sporazum o izmeni Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona, koji su usaglasili stručni timovi advokature i Ministarstva pravde.
 

Blic, Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: