Kreditne kartice prazne novčanike

Nacionalne vesti - Utorak 06.10.2015 - 12:28

Bankari ne odustaju od visokih kamatnih stopa, naknada i provizija za korišćenje kreditnih kartica, a pravdaju ih skupim izvorima za njihovo plasiranje na srpskom tržištu

Ko se opeče sa karticom, više ne poseže za njom; Foto: Adam Gault/Getty Images Ko se opeče sa karticom, više ne poseže za njom; Foto: Adam Gault/Getty Images

Tako su kamate i dalje na nivou od 24 do 33 odsto, na "plastiku" koja je sve manje omiljena među građanima sa prosečnim primanjima.
 
Ko se jednom opeče sa kreditnom karticom, taj više ne poseže za njom.

Svako ko iskoristi maksimalni limit i mesečno otplaćuje samo rate od pet odsto, najveći deo plati za kamatu.

Tako, kod limita od 50.000 dinara mesečna rate je 3.506 dinara, a od tog iznosa na kamatu i održavanje tekućeg računa za koji je vezana kartica mora da odvoji oko 1.200 dinara.

Za trošak ostaje oko 1.300 dinara.

U slučaju da kasni sa uplatom rate nedelju dana moraće da izdvoji dodatnih 800 dinara za zateznu kamatu.

Ako se odluči da podigne na bankomatu taj novac, provizija je od tri do četiri odsto ili kod nekih banaka minimum 200 dinara.

Neke banke za podizanje keša sa kreditne kartice u zemlji naplaćuju šest odsto što je evropski rekord.

Pojedine banke nude i kartice kojima može da se plaća na rate i praktično imaju funkciju čeka, samo što je njihovo korišćenje papreno.

Ako se pazar od 4.000 dinara podeli na četiri mesečne rate, pojedine banke naplaćuju 400 dinara, odnosno deset odsto za podelu na rate.

Zbog veoma visokih kamata na kreditne kartice, građani pribegavaju upotrebi čekova - kaže Mlađan Kovačević, ekonomista.

- Kao i za druge usluge, banke samostalno formiraju cenu.

 

Kada pozivaju građane da uzmu kreditne kartice, uglavnom se prećute prateći troškovi, tako da se mnogi iznenade kada stigne na kraju meseca račun.

Keš se u svetu sve manje upotrebljava, a karticama se sve plaća.

Kod nas međutim, zbog enormnih troškova, građani u novčanicima nose gotovinu ili čekove.

Narodna banka Srbije je najavljivala da će uticati na banke da smanje kamate i naknade na ovu vrstu usluga, ali se to nije dogodilo.

Veliki broj građana i dalje se opredeljuje za korišćenje čekova i plaćanje na poček od 30 do 210 dana za prodavnice sa hranom, dok tehniku mogu da kupuju na godinu.

U ovom slučaju nema nikakve kamate, niti provizija.

Domaće banke su izdašne u odobravanju čekova, dok ih strane izdaju na kašičicu, nudeći svoje kreditne kartice.

Ipak, zbog sve većeg interesovanja stanovništva za čekove, čak i one inostrane banke koje do sada nisu izdavale čekove, uskoro će svojim klijentima ponuditi i ovu uslugu.
 

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: