Kuburović: Nadležni da utvrde da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka

Nacionalne vesti - Ponedeljak 27.03.2017 - 17:37

Ministarka pravde Nela Kuburović izjavila je danas povodom slučaja 400.000 ličnih podataka građana koji su se našli na javnom serveru da veruje da će nadležni organi utvrditi da li je bilo zloupotrebe prilikom prikupljanja podataka i da će, ako smatraju da postoji bilo kakva zloupotreba, postupiti u skladu sa svojim ovlašćenjima.

U toku izrada novog zakona o zaštiti tajnih podataka FOTO: D. Ristić/OK Radio U toku izrada novog zakona o zaštiti tajnih podataka FOTO: D. Ristić/OK Radio

"Kad je reč o Ministarstvu pravde, svakako da ne može da učestvuje u konkretnom postupku i da utvrđuje da li je bilo povrede ili ne.

Mi smo nadležni da donosimo zakone o zaštiti tajnih podataka. U toku je izrada novog zakona, koji bi trebalo da stupi na snagu 2018", rekla je Kuburovićeva novinarima u Beogradu.

Ona je rekla da taj zakon nije donet ranije jer se čekalo donošenje nove direktive u EU koja takođe počinje da se primenjuje 2018.

Kuburovićeva je rekla i da Radna grupa na Zakonu vredno radi i da se od januara sastaje gotovo sedmično i da očekuje da će uskoro Nacrt zakona o tajnosti podataka biti u javnoj raspravi.

"S druge strane, moram da skrenem pažnju da svaki građanin koji daje podatke mora da bude svestan i odgovoran u koje svrhe ih daje i da li je pristao da daje svoje lične podatke ili ne.

Podaci više od 400.000 građana Srbije, s jedinstvenim matičnim brojem, brojem lične karte, adresom, kućnim i mobilnim telefonom, našli su se na jednom javnom serveru, a uz njih na pojedinim mestima stoje i napomene koje ukazuju da su korišćeni u stranačke svrhe, objavila je ranije TV N1.

Kako je objavila ta televizija, te podatke otkrio je haker koji tvrdi da je našao tragove koji pokazuju ko i zašto koristi te podatke.

Podaci su sortirani u 222 tabele iz gradova i sela širom Srbije, a u dokumentima su ispisane kolone koje se odnose na lične podatke i napomene koje ukazuju na to da su podaci korišćeni u stranačke svrhe.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: