Lažnim pučem kriju mućke?

Nacionalne vesti - Subota 28.11.2015 - 09:28

Tajnoviti odlazak ministarke građevine Zorane Mihajlović na kanabe kod predsednika Srbije Tomislava Nikolića, posle koga je potpisao Zakon o ozakonjenju nelegalno izgrađenih objekata, proizveo je niz spekulacija u javnosti.

Tvrde da nisu pričali o Vučiću; Foto: Tanjug/Dragan Stanković Tvrde da nisu pričali o Vučiću; Foto: Tanjug/Dragan Stanković

Od onih da ga je ubedila da vikendice njegovih sinova na obali Save u novobeogradskom Bloku 45 neće biti srušene, do tvrdnji da je ministarka išla da traži Nikolićevu podršku u obračunu sa premijerom Aleksandrom Vučićem.

Začuđujuće u ovoj priči jeste i da je Mihajlovićevu tabloid blizak Vučiću proglasio jednom od onih koji mu politički rade o glavi, a da je u Predsedništvo otišla upravo tokom boravka premijera u Kini.

Takođe, i da je požurila da pre Nikolića saopšti da on prihvata zakon.

Legalizacija je, inače, zbog različitih tumačenja regulative unela veliku zabunu među građane.

Tako se od ministarke čulo da neće biti povlašćenih prilikom legalizacija, a opozicija je pronašla deo zakona kojim se luksuz Nikolićevih štiti od rušenja.

Oglasio se predsednik apelom da vikendice njegovih sinova budu poslednje što će se rušiti, i da se posle toga da ne dira u sirotinju.

Ako je uz sve ovo poznato je da su šef države i ministarka već dugo na ratnoj nozi i da je Mihajlovićeva u medijima već proglašavana Nikolićevim naslednikom u Predsedništvu, ostaju nedoumice kakvo se novo zamešateljstvo krije iza ovog susreta.

Ministarka je negirala da se bavila Vučićem u razgovoru s predsednikom.

Zlatko Minić iz Transparensi Srbija smatra da je situacija oko zakona prilično ispolitizovana, pa deluje da je šef države išao na marketing, javnim iskazivanjem velike brige da li će narod ispaštati.

- Izgubili smo čitavu deceniju donoseći ovu regulativu prema kojoj je nelegalna gradnja krivično delo a da niko za to nije odgovarao.

Čudno je da predsednik poziva nekog da mu pojašnjava zakon, ali do toga ne bi došlo da je pre usvajanja nove verzije bilo šire i intenzivnije javne rasprave, i da je kvalitenije razmatrana u parlamentu.

- Parlamentarna diskusija se svela na priče da je bilo gore u vreme prethodne vlasti, pa u političkim prepucavanjima narod skoro nije mogao ništa da čuje o samom zakonu - kazao je Minić.

Čelnici SNP-a Nenad Popović i Milan Stamatović uoči Nikolićevog potpisivanja još jednom su apelovali da odbaci ovaj zakon koji predstavlja napad na pravnu državu i ide naruku nesavesnim investitorima koji su namerno izbegavali njegovo poštovanje.

- Zakon nagrađuje počinioce krivičnog dela, a pravo u Srbiji izvrgava ruglu - istakli su u SNP-u, pozivajući Nikolića da zatraži podatke o svim nelegalnim objektima na državnom zemljištu, naročito na atraktivnim lokacijama i lično se uveri u obim štete po republički i lokalne budžete.

Vesti online, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: