Masovna tužba za mobing u zatvoru

Nacionalne vesti - Četvrtak 19.03.2015 - 19:57

Zaposleni u novom zatvoru u Padinskoj Skeli podneli su jednu od najmasovnijih tužbi protiv državnih organa zbog mobinga.

Foto: B92 Foto: B92

Njih 114 tužilo je Ministarstvo pravde, Upravu za izvršenje krivičnih sankcija i Kazneno-popravnog zavoda Beograd zbog zlostavljanja na radu, koje, prema njima, kako tvrde u tužbi, sprovodi direktor te ustanove.

Novi zatvor u Padinskoj Skeli pre četiri godine je otvoren kao jedan od najbezbednijiih na Balkanu, moderan, sa evropskim standardom smeštaja zatvorenika.

S druge strane, stražari, kako tvrde, do danas nisu dobili prostoriju za odmor sa dnevnim svetlom i svežim vazduhom.

- 12 sati nam traje smena, rizik sami možete proceniti, svako od nas mora raditi sa tim licima koja su na 35-40 godina osuđena, Bilo šta da urade bilo šta da se desi oni ne mogu dobiti veću kaznu nego što imaju - kaže Zvonko Tomašević iz Samostalnog sindikata KPZ Beograd.

- Znači neko treba da dođe da radi 12 sati, dnevna ili noćna smena, i da u tih 12 sati nema ni odmor u toku dana, nema ni pauzu za doručak, onemogućeno mu je da to uopšte obavi - pojašnjava Dragoljub Kuridža iz Jedinstvene sindikalne organizacije zaposlenih u KPZ.

- Tačno je da oni ne mogu da jedu na svom radnom mestu, ali oni ne mogu ni da napuste svoje radno mesto za vreme te pauze, jer nema dovoljnog broja zaposlenih - kaže Slađanka Milošević iz Sindikata pravosuđa Srbije.

Štednja i manji broj zaposlenih nagnali su upravnika da stražarima dodeli i nova zaduženja kao što je čišćenje prostorija pred osuđenicima, ali i deljenje lekova umesto nedostajućih medicinskih radnika.

- Zar dolikuje jednom pripadniku službe obezbeđenja koji nosi uniformu i zastavu i grb srbije da nosi kofu, džoger, da se saginje, da nosi prljave one krpe i ostalo? To treba da rade osuđenici ili zaposleni koji bi trebalo da budu zaposleni da to rade, međutim, zbog štednje i zabrane zapošljavanja, njih nema - dodaju iz sindikata.

Nakon što su zaposleni podneli tužbe, za sledeću nedelju je dogovoren sastanak direktora Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milana Stevovića sa predstavnicima sindikata na kojem će tema biti njihove nesuglasice sa upravnikom najnovije srpske kazneno-popravne ustanove s maksimalnom bezbednošću..

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: