Mehić pre pada: Ne vidim pistu

Nacionalne vesti - Sreda 01.04.2015 - 14:03

Pilot vojnog helikoptera koji se srušio nedaleko od aerodroma “Nikola Tesla” pitao je pre pada da li iko od članova posade vidi pistu, pišu “Večernje novosti”.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Prema navodima beogradskog medija iz izveštaja o uzrocima pada helikoptera, Omer Mehić najpre je rekao da vidi pistu posle čega mu je odobreno sletanje.

Nakon toga Mehić šalje poruku kontroli letenja da ne vidi pistu i podiže letelicu, posle čega se ona nagnula na levu stranu, što je pilot pokušao da spreči manevrom u desno. Nakon toga helikopter je pao.

- Vidim pistu - rekao je Mehić.

- Dobro došli, priđite, na pragu ste piste. Spuštajte se slobodno. Na mestu “ce” vas čeka automobil za pratnju” - naveo je kontrolor leta.

- Ne vidim pistu, ne vidim je - uzvratio je Mehić.

- Na pisti ste, spuštajte se slobodno - glasio je odgovor kontrolora leta.

Mehić je potom slustio brzinu na 140 km/h i prišao pisti, ali se ponovo požalio da ne vidi pistu i da ne može da izvede sletanje.

Internom vezom se obratio posadi sa pitanjem da li iko vidi mesto za prizemljenje, ali nije dobio odgovor.

- Idemo u penjanje - naveo je Mehić, posle čega je letelica ubrzala, dostigla visinu od 250 metara, ali se zanela na levu stranu, posle čega je pilot naglo okrenuo na desno.

U sledećem momentu helikopter je posustao i usmerio se prema tlu.

“Večernje novosti” navode da su vojni veštaci potvrdili njihovo prethodno pisanje da je nedostatak goriva isključen kao razlog pada letelice.

U trenutku pada u letelici je bilo 650 litara goriva što je bilo dovoljno za još 75 minuta leta.

Veštaci su takođe naveli da su vremenski uslovi bili složeni, ali ne i presudni za tragediju. Ističe se da kiša i magla nisu bile prepreka za izvršenje zadatka, da je pilot Mehić sve uradio po proceduri, da je razmatrao mogućnost alternativnog sletanja u Kraljevu i Banjičkom visu u Beogradu, ali da je doneo odluku da se prizemlji na aerodrom “Nikola Tesla”.

VEČERNJE NOVOSTI

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: