Merkelova sa starim zahtevima

Nacionalne vesti - Subota 20.06.2015 - 09:24

Nema novih nemačkih uslova za otvaranje poglavlja o pristupanju Srbije EU, ističe za list Danas Ernst Rajhel, specijalni izaslanik Nemačke za Zapadni Balkan.

foto:Getty images foto:Getty images
"Postoje samo teme koje su uvek bile na dnevnom redu briselskih razgovora. Svi znaju koje su to teme", objašnjava Rajhel.
 
On je ove nedelje u Beogradu razgovarao sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem, predsednikom Demokratske stranke Bojanom Pajtićem i ombudsmanom Sašom Jankovićem. 
 
Dolazak nemačke kancelarke Angele Merkel u Beograd je, kako kaže Ernst Rajhel, demonstracija aktivne posvećenosti evropskoj budućnosti čitavog regiona, uključujući Srbiju. 
 
"I da sebe smatramo bliskim i prijateljskim partnerom Srbije na putu ka EU. Poseta se organizuje kako bi podvukla ovu poruku i pokazala da smo na istoj strani. 
 
On je naveo da Nemačka ima velika očekivanja prema Srbiji - "ona u vezi sa političkim dijalogom sa Kosovom". 
 
"Nadamo se da ćemo konačno moći da kažemo da je sporazum o normalizaciji odnosa iz aprila 2013. suštinski primenjen i da će glavni kamenovi spoticanja biti uklonjeni. Veoma se nadamo da će onda EU ove godine biti u situaciji da otvori poglavlja", kaže Rajhel. 
 
Na pitanje da li bi mogući uspeh predstojećih pregovora Beograda i Prištine u Briselu uvećao šanse za to, odgovara potvrdno. 
 
"Naravno, to uvećava šanse. Čekamo implementaciju sporazuma. Sporazum obavezuje i normalno je da bude primenjen. To su naša očekivanja pre nego što se otvore pregovaračka poglavlja. Mislim da je izgledno da predstojeći sastanak u Briselu neće doneti toliko rezultata, da sporazum odmah bude primenjen u svim delovima. Implementacija nije samo usmeni dogovor na sastanku već i rad na terenu. Ne mislim da treba imati preterana očekivanja od posete kancelarke Merkel. Nije svrha ovakvih poseta doneti velike poklone. Ponavljam: i mi imamo očekivanja od Srbije i nadamo se da će biti ispunjena." 
 
Povodom donošenja rezolucije o Srebrenici, Rajhel kaže: 
 
"Dvadeset godina od Srebrenice je važan datum i životna je činjenica da o takvim godišnjicama ima međunarodnih aktivnosti. U okviru tih aktivnosti takođe je normalno usvajati rezolucije u UN. Mislim da je u ovoj stvari korisno biti pragmatičan, ne i dramatičan, i iskoristiti priliku da se na temu osvrne na otvoren način. Imali smo pre samo nekoliko nedelja stogodišnjicu od masovnog ubistva Jermena u Turskoj. Bilo je mnogo debata." 
 
Na pitanje kako vidi zabrinutost u Srbiji i RS da bi dvadeseta godišnjica masakra u Srebrenici i reforme u BiH mogli biti iskorišćeni za narušavanje pozicije RS predviđene Dejtonskim sporazumom, Rajhel kaže da ne vidi bilo kakav scenario prema kojem je RS u opasnosti. 
 
"Srednjoročno, međutim, BiH je potrebno ustavno uređenje koje bi joj omogućilo da funkcioniše efektivno. Sadašnja situacija u smislu funkcionalnosti nije zadovoljavajuća. Osnovni pristup EU, međutim, jeste da sada ostavimo po strani pitanja ustavne i institucionalne prirode i usredsredimo se na teme koje zaista dotiču svakodnevni život građana, pre svega ekonomske i socijalne. Ne razumemo zašto je to problem za neke u RS i za predsednika Dodika jer to zaista ne dovodi u pitanje bilo kakve nadležnosti RS."
Danas

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: