Merkelova svečano dočekana u Beogradu

Nacionalne vesti - Sreda 08.07.2015 - 19:55

Nemačku kancelarku Angelu Merkel dočekao je ispred Palate Srbija, uz najviše državne i vojne počasti, premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Razgovori bi trebalo da proteknu u duhu evriintegracija.Foto: Beta-Ap/Michael Sohn/OK Radio Razgovori bi trebalo da proteknu u duhu evriintegracija.Foto: Beta-Ap/Michael Sohn/OK Radio

Merkelovoj je priređen svečani doček uz počasnu gardu, crveni tepih i intoniranje himni dve zemlje.

Vučić i Merkelova izvršili su smotru počasnog voda i pozdravili zastave, a nemačka kancelarka rukovala se s članovima srpske delegacije.

Planirano je da Merkelova i Vučić održe tet-a-tet sastanak, nakon čega će se obratiti medijima na zajedničkoj konferenciji za novinare.
Posetu nemačke kancelarke prati veliki broj novinarskih ekipa.

Nemačka kancelarka stigla je danas oko 19.00 u Beograd, a na aerodromu ju je dočekao premijer Aleksandar Vučić.

Potom su planirani tet-a-tet razgovor Merkelove sa premijerom Vučićem, obraćanje medijima, a onda i večera u vili Bokeljka.

Merkelova će sutra razgovarati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, a predviđeni su i razgovori sa predstavnicima civilnog društva.

Nemačka kancelarka u Beograd dolazi iz Tirane, gde se sastala sa albanskim premijerom Edijem Ramom i predsednikom Bujarom NIšanijem, a sutra putuje u Sarajevo, gde će razgovarati s članovima Predsedništva BiH.

Poseta Merkelove biće, kako se očekuje, u znaku podrške evropskim integracijama Srbije i bez postavljanja novih uslova.

Prema Vučićevim rečima, tokom posete Merkelove ona će insistirati na onome što je "agenda Nemačke", a to podrazumeva dijaloga sa Albancima u Briselu i postizanja sporazuma o pitanjima koja je Nemačka već postavila.

Srpski premijer je ranije izjavio da je uveren da će Merkelova izraziti zadovoljstvo ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, da će možda biti primedbi po nekim drugim temama i pitanjima, ali da je nesporno da će ekonomski i potezi biti pohvaljeni.

Merkelova je uoči puta u Beograd izjavila da je otvaranje pregovaračkih poglavlja za Srbiju u tesnoj vezi s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je istovremeno primetila napredak su ostvarile balkanske zemlje.

B92,OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: