Mogerini napustila sastanak zbog Haradinaja

Nacionalne vesti - Petak 17.11.2017 - 13:05

Evropska unija (EU) je danas otkazala zakazanu konferenciju za štampu sa kosovskim premijerom Ramušom Haradinajem, koja je trebalo da bude održana posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje, javlja Radio slobodna Evropa (RSE).

Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice Federike Mogerini, je kao razlog navela "agendu".

Prema izvorima RSE, koji su prisustvovali sastanaku, atmosfera je od samog početka bila napeta, a kulminirala je kada je Haradinaj, navodno, insistirao na jačem angažovanju Sjedinjenih Država u dijalogu.

"Ona (Federika Mogerini) je ovo uzela lično i nervozno napustila sastanak i nije se više vratila", rekao je izvor za RSE.

Konferencija za štampu je deo dnevnog reda kada se jednom godišnje održava Savet za stabilizaciju i pridruživanje.

To je bio slučaj u četvrtak sa Srbijom ili u sredu sa Albanijom, kao i u ranije sa drugim državama regiona, podseća RSE.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj sastao se danas u Briselu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, sa kojom je razgovarao o evropskom putu Kosova i naglasio da je ubrzan proces ispunjavanja Agende evropskih reformi i kriterijuma utvrđenih Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju.

Haradinaj je rekao da je Kosovo posvećeno i radi na reformama u oblasti vladavine prava, ekonomskog razvoja, obrazovanja i zdravstva, i ima za cilj da do kraja 2018. godine postigne status zemlje kandidata za članstvo u EU, navodi se u saopštenju iz Vlade Kosova koje prenosi RTK2.

On je rekao da evropska perspektiva Kosova treba da bude jasna i otvorena i istakao važnost zaključenja procesa liberalizacije viza sa EU, dodajući da je Kosovo jedina zemlja u Evropi bez slobode kretanja, a ubrzavanje ovog procesa pomagao bi građanima i zemlji.

Kosovo je, prema njegovim rečima, ispunilo svoje obaveze u ovom procesu i preostali je kriterijum, sporazum o demarkaciii granice sa Crnom Gorom, počeo je da se tretira početkom rada nove Državne komisije .

Haradinaj je rekao da učlanjenje Kosova u međunarodne organizacije treba da se obavi bez ometanja.

Kosovo pokazuje posvećenost izgradnji dobrih odnosa sa susedima, uključujući i Srbiju, rekao je Haradinaj i naglasio da je dijalogu o normalizaciji odnosa potreban nov format i određeni rokovi kako bi se završio konkretnim rezultatom, uzajamnim priznavanjem dve države.

Sastanku sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini prisustvovali su i zamenik premijera i ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli i ministarka za evropske integracije, Durata Hodža.

 

Danas, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: