"Mora da nas zabrine mogućnost povratka izbeglica"

Nacionalne vesti - Subota 12.09.2015 - 09:02

Mora da zabrine to da će se mađarskim zakonima stvoriti uslovi da izbeglice budu vraćene u zemlju iz koje su ušli u EU, odnosno Srbiju, kaže Aleksandar Nikolić.

Bez pomći EU Srbija neće moći da se nosi sa izbeglicima. Foto: Twiteer BETA Bez pomći EU Srbija neće moći da se nosi sa izbeglicima. Foto: Twiteer BETA

Državni sekretar MUP Srbije je u intervjuu za "Danas" podsetio da je u par navrata govorio da suviše veliki broj osoba iz ratom zahvaćenih zemalja može da predstavlja pretnju za bezbednost Srbije, "naročito ako među njima ima bezbednosno interesantnih lica".

Mađarski parlament sredinom septembra treba da usvoji amandmane na Zakon o azilantima i potpuno legalizuje zakonski okvir za vraćanje migranata u Srbiju.

"Svakako sam ubeđen da stručne i profesionalne bezbednosne službe i agencije Republike Srbije vode računa o ovim činjenicama i da je naša zemlja zaštićena. Ali, nisam siguran da smo spremni za vraćanje migranata sa mađarske granice i iz Mađarske", upozorio je on.

Prema njegovim rečima, Srbija, bez saradnje sa EU i obostrano korektnog odnosa teško da je u mogućnosti da se nosi sa tim izazovom na human i ujedno nacionalno odgovoran način.

"Napominjem da se radi o jako velikim brojkama koje dovode do definicije da se radi o pravim seobama naroda. Ukoliko se ozbiljno ne organizujemo i ne donesemo plan u okviru kojeg bi delovali u vanrednim situacijama, možemo biti u velikom problemu", ističe Nikolić.

On dodaje da će još stotine hiljada ljudi stići će do naše granice i teritorije, i da taj proces svakako ostavlja trag i na Srbiji i njenim građanima.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: