Moskva: Proterivanje Rusa iz Srbije izmišljotina

Nacionalne vesti - Petak 28.10.2016 - 16:47

MOSKVA, SOČI - Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da su informacije srpskih i ruskih medija o proterivanju građana Rusije iz Srbije "potpuna izmišljotina" i da je poseta sekretara za nacionalnu bezbednost Rusije Nikolaja Patruševa Beogradu bila "apsolutno ranije planirana".

Izmišljotine ili skandal bez presedana? FOTO: Profimedia Izmišljotine ili skandal bez presedana? FOTO: Profimedia

"Poseta Patruševa Beogradu bila je planirana, pripreme su počele još pre nekoliko meseci.

Takvi susreti zahtevaju ozbiljnu, dugu pripremu", navelo je Ministarstvo, odgovarajući na pitanje agencije Beta o navodnoj deportaciji ruskih državljana iz Beograda i s tim u vezi poseti Patruševa.

Povodom pisanja medija o deportaciji građana Rusije iz Srbije, rusko Ministarstvo je navelo da je reč o "apsolutnoj izmišljotini".

Rusko Ministarstvo je izrazilo "žaljenje" što novinari ne posvećuju dovoljno pažnje proveri sigurnosti izvora informacija i "postaju oruđe informacionog rata u rukama političara".

"Preporučujemo da se obrati pažnja na komentar premijera Srbije Aleksandra Vučića od 27. oktobra, u kojima su te informacije okarakterisane kao 'potpuna dezinformacija' ", navelo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Na pitanje novinara da prokomentariše pisanje beogradskog lista "Danas" da su ruski državljani proterani iz Srbije zbog učešća u pripremama terorističkih akcija u Crnoj Gori, Vučić u četvrtak nije odgovorio konkretno.

"Nije sve u vašem pitanju netačno, jedan deo je netačan. Nisam hteo da odgovaram ne samo zbog onoga što sam već rekao, već i zbog još jedne stvari, a to je da o tim stvarima nemam pravo da govorim u skladu sa zakonom.

Inače sam imao još bezbroj detalja o kojima bih vam govorio i o stvarima u Crnoj Gori i o stvarima u Srbiji.

O nekim stvarima sam želeo da govorim da bi ljudi znali težinu naše pozicije, a sve drugo bilo bi, rekao bih, preterano uznemiravanje javnosti", rekao je Vučić u Beogradu, nakon učešća na konferenciji o zaštiti uzbunjivača.


O "proterivanju Rusa" iz Srbije: Kremlj ne zna, ambasada neobaveštena

Portparol predsednika Rusije Vladimira Putina Dmitrij Peskov izjavio je danas da Kremlj ne zna ništa o situaciji vezanoj za navodno hapšenje ruskih državljana u Srbiji i njihovu deportaciju koja je usledila, a o kojem su javili pojedini mediji, prenosi TASS.

"Ne, ne znam ništa", kazao je Peskov upitan za komentar na medijske navode, uključujući i one koji se tiču razloga posete sekretara Saveta bezbednosti Ruske Federacije Nikolaja Patruševa Srbiji.

Peskov je naveo da je "Patrušev u statusu aktivne saradnje i dijaloga sa stranim kolegama".

"Znate da on aktivno komunicira sa svojim kolegama u raznim zemljama širom sveta. Što se tiče specijalne prirode naših odnosa sa Srbima, naravno da je potpuno prirodno da postoji takva razmena poseta", rekao je Peskov i dodao da se "naravno, pre svega diskutuje o bilateralnim odnosima i stanju u regionu".

TASS dodaje da je "srpski premijer Aleksandar Vučić ranije odbio da komentariše navode lokalnih medija o navodnoj deportaciji ruskih državljana", a da je "u međuvremenu ruska ambasada u Beogradu objavila da nije primila nikakvo formalno obaveštenje o navodnoj deportaciji ruskih državljana iz Srbije zbog umešanosti u planiranje teroriostičkih napada u Crnoj Gori 16. oktobra na dan održavanja tamošnjih parlamentarnih izbora".

Beogradski dnevnik Danas pisao je u četvrtak da je nekoliko državljana Rusije proterano iz Srbije zbog učešća u pripremi terorističkih akcija u Crnoj Gori.

Moskovski dnevnik Komersant piše danas da je u odnosima Moskve i Beograda nastao skandal bez presedana u postsovjetskoj istoriji, koji je posetom Beogradu rešavao Patrušev.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije, kao ni Ministarstvo spoljnih poslova Rusije nisu do sada odgovorili na pitanje agencije Beta da li je tačno da je proterano nekoliko ruskih državljanina i da li je Patrušev iz tog razloga boravio u Beogradu.

RTV, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: