NATO nije odobrio „vojsku Kosova“

Nacionalne vesti - Četvrtak 01.10.2015 - 09:00

NATO nije zvanično odobrio formiranje takozvane Vojske Kosova, iako pojedine države članice NATO priznaju nezavisnost KiM i podržavaju Prištinu u procesu transformacije.

tzv. Kosovska vojska se neće angažovati na severu KiM; Foto:Milena Đorđević tzv. Kosovska vojska se neće angažovati na severu KiM; Foto:Milena Đorđević

To u izjavi za „Blic“ ističe ministar odbrane Bratislav Gašić i podvlači da se tome protive države članice Alijanse koje nisu priznale nezavisnost Kosova, što i sprečava da takozvano Kosovo razvije partnerski odnos sa NATO.

- U ovom trenutku institucije NATO imaju savetodavnu ulogu i pružaju pomoć u razvijanju sposobnosti u važećem mandatu za tzv. Kosovske snage bezbednosti, koje su ograničene na razminiranje i pomoć u vanrednim situacijama.

Takođe, postoje pisane garancije da se tzv. Kosovske snage bezbednosti neće angažovati na prostoru severa KiM.

Ta uveravanja sam dobio kako od svih visokih zvaničnika NATO sa kojima sam vodio razgovore, tako i u svim bilateralnim susretima sa zvaničnicima država koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost KiM - istakao je Gašić.

U tom smislu, kako navodi ministar, Tačijeva izjava da je „NATO odobrio formiranje Vojske Kosova“ može se tumačiti isključivo za dnevnopolitičke potrebe, kako bi se u drugi plan stavili problemi koje Priština ima u predstavljanju javnosti nedavno potpisanih sporazuma u Briselu kojima se, između ostalog, formira Zajednica srpskih opština, kao i katastrofalnu ekonomsku situaciju i veliku stopu nezaposlenosti.

Gašić poručuje da za Srbiju nisu prihvatljivi bilo kakvi jednostrani potezi Prištine koji ne samo da podrivaju proces pregovora Beograda i Prištine i implementaciju potpisanih sporazuma već i pogoršavaju bezbednosnu situaciju.

Postojanje tzv. Oružanih snaga Kosova ne predstavlja realnu pretnju po Srbiju posmatrajući samo njene moguće operativne sposobnosti.

Međutim, uspostavljanjem novog bezbednosnog subjekta koji ne podleže važećim sporazumima o kontroli naoružanja narušava se postignuta ravnoteža snaga.
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: