Ne priprema se teroristički napad u Srbiji

Nacionalne vesti - Nedelja 19.07.2015 - 12:29

MUP nema saznanja da se sprema nekakav teroristički napad u Srbiji, ali uvek postoji objektivna zabrinutost, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Stefanović: Postoji objektivna zabrinutost. FOTO:Telegraf/Marko Todorovic Stefanović: Postoji objektivna zabrinutost. FOTO:Telegraf/Marko Todorovic

n je dodao da MUP mesecima unazad preduzima bezbednosne mere.

Na konferenciji za novinare Stefanović je rekao da su velike snage policije angažovane na sprovođenju bezbednosnih mera, uključujući i preventivno angažovanje specijalnih jedinica i saradnju sa domaćim i stranim službama.

Ministar policije je naveo da postoji spisak ljudi koji su osumnjičeni za terorizam i koji bi teorijski mogli da ugroze teritoriju Srbije.

- Oni za sada nisu dolazili u Srbiju, niti se sprema nekakav teroristički napad na Srbiju. Uvek postoji objektivna zabrinutost i naša dužnost je da preuzmemo mere - kazao je Stefanović.

On je objasnio da se već nekoliko meseci unazad preduzimaju mere zaštite vitalne infrastrukture i očuvanja bezbenosti na ulicama, istakavši da je povećana samo bezbednost infrastruktunih objekata koji bi teorijski mogli da budu meta, pre svega policijskih objekata.

-Za razliku od jednog dela evropskih gradova koji moraju da imaju vojsku i policiju sa oklopnim transporterima, dugim cevima i osoblje sa automatima koji šetaju ulicama u najprometnijim turističkim mestima, u Srbiji to nije slučaj - rekao je Stefanović.

Govoreći o migrantima koji dolaze u Srbiju, Stefanović je naveo da među njima ima i vojno sposobnih koji su "prošli neku obuku i verovatno učestvovali u ratovima u zemljama u kojima su bili".

- Oni se u Srbiji identifikuju, uzimaju im se otisci i daju informacije o svim pravnim mogućnostima koje imaju kao azilanti. Do sada, za 7-8 meseci intenzivnog priliva azilanata nijedan ozbiljan incident nismo imali a kamoli pokušaj ugrožavanja bezbednosti - rekao je Stefanović, istakavši da policija svako upozorenje ozbiljno prihvata.

On je kazao da više od 1.000 ilegalnih migranata dnevno pokušava da uđe u Srbiju, navodeći da je tokom 2015. godine došlo više od 61.500 ilegalnih migranata i da se njihov broj svakog dana uvećava.

Ministar policije je dodao i da policija preduzima mere i štiti granice.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: