Nećemo u NATO

Nacionalne vesti - Nedelja 22.03.2015 - 10:51

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija vojno neutralna i da ne postoji namera da postane članica NATO-a.

foto:Beta/AP foto:Beta/AP
Prema njegovim rečima, interes postoji samo za dobrim odnosima.
 
"Mi smo vojno neutralni i nemamo nameru da postanemo članica NATO-a, ali imamo interes da budemo u dobrim odnosima u svojstvu mira i dobrih odnosa u regionu", rekao je Dačić za televiziju Pink povodom potpisivanja Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP) s NATO-om.
 
Prema pisanju "Večernjih novosti" potpisivanjem IPAP sporazuma NATO vojnici bi ubuduće trebalo da imaju slobodan tranzit kroz Srbiju, da budu "zaštićeni" posebnim statusom, kao i da koriste vojnu infrastrukturu u zemlji. 
 
Dačić je naveo da sporazum predstavlja najviši stepen saradnje s NATO-om jedne zemlje koja ne želi da bude članica te alijanse. 
 
"Od ovoga (sporazume) nema potrebe praviti nikakav spektakl. Ovaj sporazum ne treba gledati kao približavanje članstvu, nikako, ali kao razvoj naših dobrih odnosa, da", rekao je Dačić. 
 
On je dodao da je interes Vlade Srbije da gradi dobre i partnerske odnose sa svima i ocenio da je dobra medjunarodna pozicija da se poštuje princip vojne neutralnosti. 
 
Govoreći o predsedavanju OEBS-u, Dačić je kazao da je to veoma odgovorna pozicija za koju su mnogi rekli da Srbija u tome neće uspeti. 
 
"Ipak uspevamo i vodimo izbalansiranu politiku", ocenio je Dačić. 
 
Govoreći o dijalogu Beograda i Prištine, on je rekao da je bitno da Srbija zna šta hoće i da MORAda se vodi računa da pregovori ne vode do jačanje takozvane nezavisnosti Kosova. 
 
Dačić je govoreći o ambasadorima Srbije, koji nedostaju u 20 zemalja, rekao da će taj problem biti rešen uskoro.
Beta

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: