"Neka režu plate, mi štrajkujemo"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 09.03.2015 - 16:16

Dogovor ministarstva prosvete i dva reprezentativna sindikata prosvetnih radnika koja su u štrajku nije postignut i štrajk se nastavlja.

Foto : Beta/AP Foto : Beta/AP

Prosvetari najavljuju veliki protest 17. marta u Beogradu, a ministar Srđan Verbić kaže da neće biti promene sporazuma koji su potpisala dva druga prosvetna sindikata.

Međutim, Sindikat radnika u prosveti Srbije i Unija prosvetnih radnika Srbije ne odustaju od svojih zahteva. Oni traže da se potpiše poseban kolektivni ugovor, ali iz Vlade traže da se prvo prekine štrajk.

Prema rečima sindikalaca, učenici su u 660 škola u kojima se nastava obustavlja izgubili preko 100 časova.

Budući da dogovora nema štrajk se nastavlja, a ministar ponovo upozorava da će to štrajkači osetiti po džepu.

 - Podsećamo direktore da moraju da se pridržavaju zakona. Biće umanje plate ukoliko to ne urade - izjavio je ministar prosvete Srđan Verbić.

Miodrag Sokić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije ističe da će kolegama koji su ljuti objasnitida zastupaju njihove interese.

- Ministru smo poručili neka odbije od plate, mi ćemo i dalje da štrajkujemo - istakao je Sokić.

Prema računici sindikata prosvetni radnici u štrajku mogu da računaju na smanjenje plata od oko 16,5 odsto. Međutim, kako ističu, i ministar može da računa da će ih 17. marta videti u protestu ispred minstarstva.

Sindikat obrazovanja Srbije i Građnski sindikat prosvetnih radnika Srbije Nezavisnost potpisali su ranije sporazum o prekidu štrajka i poseban kolektivni ugovor

Verbić je potvrdio da nema dogovora sa preostala dva sindikata i precizirao da sindikati traže dodatne garancije, ali je naglasio da se ponuđeni sporazum neće promeniti.

- SPRS i Unija prosvetnih radnika Srbije i dalje traže dodatne garancije u odnosu na ono što stoji u Sporazumu. Ako u Sporazumu piše da Vlada nudi određene stvari i da se traži i odgovornost i prava i na jednoj i na drugoj strani i ako tu stoje potpisi ministara onda je potpuno besmisleno tražiti dodatne garancije - rekao je
Verbić.

On je dodao da Ministarstvo prosvete stoji na stanovištu da treba omogućiti i predstavnicima "ova dva sindikata da dobiju beneficije koje im nudi Poseban kolektivni ugovor".

- Mi smo za to da se nađe neko zakonsko rešenje. Na primer, Aneks Posebnog kolektivnog ugovora. U ovom trenutku izmene samog Sporazuma nisu moguće, jer ono što stoji u Sporazumu je više puta prolazilo mišljenja Vlade i više ministarstava i to je apsolutni maksimum koji u ovom trenutku može da se ponudi - kazao je Verbić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisali Sporazum s Ministarstvom prosvete o prekidu štrajka, nego su nastavili obustavu rada.

Verbić je rekao da je umanjenje zarada prosvetarima koji su štrajkovali po zakonu.

- Mi samo podsećamo direktore (škola) koji su u ovom slučaju poslodavci da se pridržavaju zakona, a u zakonu piše koja su prava zaposlenih. Zaposleni koji su u štrajku imaju sva prava osim prava na zaradu za ono vreme koje nisu radili - naveo je on.

Štrajk u prosveti počeo je 17. novembra, a sindikati u štrajku najavili su za 17. mart protest u Beogradu.

Komentarišući najavljeni protest, Verbić je ocenio da je reč o "političkom protestu".

- Ako je jedini razlog za štrajk što nemaju dovoljno garancija Vlade Srbije za ono što već piše u Sporazumu, onda to svakako nije štrajk već nešto drugo - zaključio je Verbić.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikat radnika u prosveti Srbije nisu potpisali Sporazum s Ministarstvom prosvete o prekidu štrajka, nego su nastavili obustavu rada.

 

B92, BETA

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: