Nema hapšenja Šešelja do izbora

Nacionalne vesti - Utorak 09.02.2016 - 10:44

Vlada Srbije nema nameru da hapsi Vojislava Šešelja po nalogu Haškog tribunala do 31. marta jer smatra da bi time direktno uticala na ishod izbora.

Izricanje presude ne može bez Šešelja; Foto: Petar Dimitrijević Izricanje presude ne može bez Šešelja; Foto: Petar Dimitrijević

Ovo je, kako „Blic“ nezvanično saznaje, stav vlasti u Beogradu povodom najave da će Tribunal konačno izreći presudu lideru radikala za zločine u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH.

I dok Vlada strahuje da bi bila izložena optužbama da utiče na rezultate, analitičari smatraju da će haški cirkus samo povećati rejting SRS-a.

- Nisu nas još uvek obavestili o datumu izricanja presude, ali su rekli da se može očekivati do 31. marta.

O zahtevu da Šešelj prisustvuje izricanju presude odredićemo se kada i definitivno stigne zahtev.

Poštovaćemo međunarodne obaveze i zakon, ali moramo voditi računa i o stabilnosti u zemlji - kaže za „Blic“ Rasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Tribunalom.

Kako saznajemo u vrhu Vlade, Tribunal je neformalno tražio da se Beograd izjasni do kada može da obezbedi njegovo prisustvo.

- Oni presudu ne mogu da izreknu bez njega u sudnici. Do sada se to nikada nije desilo.

Za njih u Tribunalu izbori nisu argument, tako da će sigurno vršiti pritisak i žaliti se Evropskoj komisiji, ali ne očekujemo nikakve sankcije - kaže naš izvor.

Ovaj stav donekle je i zvanično potvrdio ministar rada Aleksandar Vulin koji je poručio da „Tribunal treba da sačeka da se završe izbori i da nema nijedan razlog da ono što nije uradio za 12 godina sada hoće da uradi u 12 dana, te da ih moli najlepše da sačekaju još 12 meseci“.

- Radikali su trenutno najliderskija stranka i suštinski u kampanji zavise od Šešelja, od njegovog pojavljivanja na ulici, učešća u „Farmi“...

Sve aktivnosti stranke zavise od njega, što su dokazale i njihove ranije kampanje.

Da se priča o njegovom izručenju otvori i on ne ode u Hag, njima bi to pogodovalo.

Napravila bi se predstava, gde bi se on kao i uvek dobro snašao.

Time bi SRS svakako imala veće šanse u kampanji.

U slučaju da ga vlast uhapsi, pre kampanje ili na samom početku, to bi loše uticalo na njih.

To ne bi dovelo u pitanje njihov prelazak cenzusa, ali bi SRS ostao na ljudima koji, kako se i ranije pokazalo, nemaju snage da izguraju tu priču - kaže Bojan Klačar iz Cesida.

Nenad Golčevski, portparol Tribunala, kaže za „Blic“ da je planirano da presuda bude doneta do kraja prvog kvartala 2016, najdalje do 31. marta.

- Zasad nema nikakvih indikacija da bi moglo da dođe do odlaganja.

Sačekaćemo da vidimo razvoj situacije i potom će sudsko veće doneti sve neophodne odluke - odgovorio nam je na pitanje o izborima u Srbiji i da li taj krajnji rok može biti pomeren.

Ljajić je naveo da se još uvek čeka odgovor Tribunala na predlog da se trojci iz SRS optuženoj za nepoštovanje suda sudi u Srbiji.

On je ocenio da je „predlog Srbije bio strogo poverljiv, a da je i to što ga je Tribunal objavio nepoštovanje suda“.

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: