"Nema opasnosti od terorizma zbog migranata"

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.08.2015 - 12:22

Vojska Srbije prati ulazak migranata u zemlju i njihov dalji put kroz Srbiju, kaže za RTS ministar Bratislav Gašić.

Svaki migrant prođe kroz detaljan pregled. Foto. Ministarstvo odbrane Svaki migrant prođe kroz detaljan pregled. Foto. Ministarstvo odbrane

Gašić ističe da svaki migrant prođe kroz detaljan pregled i da do sada nije otkriveno ništa što bi moglo da ukazuje na opasnost od terorizma.

On je rekao da je najbitnije da se svako od ljudi koji u talasima ulaze u Srbiju registruje.

"Potrebno je da se uzmu otisci, da oni dobiju papire i da u roku od 48 sati ili napuste zemlju ili zatraže azil", kaže Gašić.

Objašnjava da je i predprihvatni centar u Miratovcu, u blizini granice sa Makedonijom, otvoren kako bi se na vreme videlo da li migranti unose nešto što bi moglo da bude deo terorističke akcije.

"U Miratovačkom polju svaki migrant prođe kroz detaljan pregled, a tu je i drugi deo pomoći - voda, hrana. Takođe, ako ustanovimo da je neko bolestan, možemo da ga izolujemo", rekao je ministar.

Kako kaže, najbitnija stvar je njihov prtljag koji se detaljno pregleda.

"Odatle kontrolisano odlaze do Prihvatnog centra u Preševu. To puno košta, ali tamo imaju sve uslove, pre svega žena i deca, imaju deo sa krevetima i mokrim čvorovima. A, tu je i Crveni krst", rekao je ministar i dodao da su u prihvatnim centrima angažovani i vojni lekari koji izbeglicama pružaju prvu hitnu pomoć.

"Najčešće su to povrede od dugog pešačenja i neuhranjenost dece. Imali smo za vikend i jedan porođaj", naveo je Gašić.

Istakao je da se i put izbeglica dalje ka severu zemlje prati i da za sada nema vanrednih slučajeva.

Prema njegovim rečima, vojska je deo tima Vlade Srbije, koji predvodi resorni ministar Aleksandar Vulin, i svi organi rade kao dobro uigran tim.

"Videli ste proteklih mesec dana da se Srbija o njima stara na korektan način kako to nalaže Ženevska konvencija, i baš zbog takvog odnosa prema migrantima nemamo incidenata kao naše komšije", naglasio je ministar.

Govoreći o kupovini dva vojna helikoptera od Rusije, ministar je rekao da su predugovori urađeni prošle nedelje i da se u ponedeljak nastavljaju pregovori. O ceni, kako kaže, ne želi još da govori jer ona zavisi od dodatne opreme.

"Nije primereno da pričam o ceni, to je ono što je nama potrebno, to je jedna od najbitnijih stvari za misiju traženja i spasavanja, a dodatna oprema dodatno utiče na cenu", rekao je Gašić.

Dodao je da su u toku pregovori i sa Erbasom i da je u planu modernizacija aviona "Galeb 4".

Što se tiče učešća gardista Vojske Srbije na Vojnoj paradi u Pekingu iduće nedelje, Gašić je naveo da je to parada povodom obeležavanja 70 godina od pobede nad fašizmom i da nema razloga da bude kritika sa bilo koje strane.

"Srpska vojska ima potpisano preko 60 bilateralnih i vojnih sporazuma sa 60 zemalja. A 2015. godina je godina jubileja pobede nad fašizmom, ove godine smo učestvovali na više takvih parada, dobili smo preko 25 vozila za potrebe hitne pomoći... Da ne pričam sada šta smo dobili", rekao je Gašić.

Prema njegovim rečima, time se pokazuje i poverenje koje se ima u srpsku vojsku, a Vojska Srbije je značajan nosilac diplomatskih aktivnosti Srbije - a Kina je, kako kaže, jedan od značajnih stubova spoljne politike Republike Srbije.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: