Nestašica vakcina namerno izvedena

Nacionalne vesti - Petak 04.04.2014 - 09:24

Direktor Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić izjavio je da je nestašica petovalentnih vakcina (za revakcinaciju beba) veštački izazvana i da se ponuđači nisu javili na tender za nabavku, iako su imali obavezu.

Babić: Nestašica namerbno iozvedena (Ilustracija) Babić: Nestašica namerbno iozvedena (Ilustracija)
"Mi smo 17. januara raspisali tender, na kome se traži da jedina dva proizvođača (Glakso i Sanofi) isporuče adekvatne količine kako bismo vakcinaciju sproveli besplatno, međutim nije se javio nijedan od ponuđača, iako su imali obavezu", rekao je Babić.
 
Prema njegovim rečima, te dve kompanije su imale obavezu da obezbede nesmetano snabdevanje u roku od godinu dana od trenutka kada je izjava potpisana sa RFZO stupila na snagu.
 
"Očigledno je reč o veštačkom izazivanju nestašice, sa željom da se pređe na šestovalentnu vakcinu koja je duplo skuplja", dodao je on.
 
Babić je naveo da nema mesta panici i da je trovalentna vakcina dobra.
 
Farmaceutska kompanija Glakso Smit Klajn (GlaxoSmithKline) saopštila je ranije da je u prvom kvartalu ove godine Srbiji isporučila potrebne petovalentne vakcine Infanrix-IPV+Hib, a da je više puta ukazivala na značaj blagovremenog raspisivanja tendera za vakcine u Srbiji.
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: