Nezavisno Kosovo karta za EU

Nacionalne vesti - Sreda 27.08.2014 - 11:51

Poslanik nemačkih socijaldemokrata Ditmar Nitan izjavio je da bi Srbija mogla da bude spremna za ulazak u u EU najranije za pet godina i da će biti stavljena pred neminovnost da je članstvo moguće samo uz priznavanje Kosova.

Priznavanje Kosova neminovno na kraju pregovora Priznavanje Kosova neminovno na kraju pregovora
- Kada pristupni pregovori dođu skoro do kraja, od Srbije će se tražiti skok: ko god za pet ili šest godina bude vladao u Beogradu, biće stavljen pred neminovnost da je članstvo u EU moguće samo uz priznavanje Kosova. Videćemo kako će to priznanje izgledati - kazao je.
 
Na pitanje da li bi zemlja kandidat za članstvo, ukoliko ne sprovodi doslovno spoljnu politiku Brisela, mogla da bude kažnjena kočenjem pristupnih pregovora, Nitan je odgovorio da bi to bila "arogantna politika prema nezavisnoj državi poput Srbije".
 
- Možda je upravo dobro to što Srbija ima dobre odnose sa Ruskom Federacijom. Moglo bi da se razmišlja i iz suprotne perspektive: gde Srbija može da pomogne da se otvore kanali komunikacije izmedju EU i Rusije. Poseban odnos Beograda i Moskve može da bude i evropska prednost - rekao je on.
 
Nitan je rekao i da on ne smatra problemom to što bi Srbija mogla da koristi prostor na ruskom tržištu stvoren embargom na evropski agrar i da takvoj saradnji mogu da se protive samo oni koji su ionako protiv ulaska Srbije u EU.
 
Upitan da li Vučić u Berlinu uživa neku vrstu bonusa kao "uzoran đak" kada je u pitanju odnos sa Prištinom, on je priznao da je, imajući u vidu nacionalističku prošlost SNS, postojala zabrinutost od mogućeg nazadovanja u odnosu Beograda i Prištine, ali da ga je Vučić "pozitivno iznenadio" pokazavši da je deo "konstruktivnih snaga".
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: