Ni slova o Trepči u briselu

Nacionalne vesti - Ponedeljak 19.01.2015 - 18:14

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da se o rudarsko metalurškom kombinatu Trepča nije razgovaralo u Briselu i da bi to pitanje moglo da predstavlja problem.

Kad je reč o sporu Beograda i Prištine oko ovog kombinata, Dačić je rekao da očekuje da se razgovori sa Prištinom nastave u cilju skorog otvaranja poglavlja.
 
- Mi o tome nismo razgovarali u Briselu. Pitanje imovine smo ostavili za dalji tok pregovora – rekao je Dačić.
 
Prema njegovim rečima, Srbija je vlasnik mnogih preduzeća i "ne možemo dozvoliti da se ta preduzeća olako rasprodaju, jer tu nije reč o 10 hiljada dolara ili evra, nego je reč o milionima". 
 
On je napomenuo da su, osim toga, to strateški važna preduzeća, kao i da u tim preduzećima radi veliki broj Srba, koji tamo žive. 
 
Šef kancelarije Evropke Unije na Kosovu i specijalni izaslanik Samuel Žbogar izjavio da pitanje Trepče treba rešiti unutrašnjim dijalogom na Kosovu, uz učešće Srba.
 
Kako je naveo, u dijalogu treba da učestvuju Srbi koji su deo Skupštine i Vlade Kosova.
 
- Nije ni u čijem interesu da Trepča ide u likvidaciju, što će dovesti do gubljenja na hiljade radnih mesta. Vlada je prošle nedelje izašla s predlogom ali na nesreću na toj sednici nisu bili srpski ministri. Obavešten sam da su se jutros ponovo sreli ministri, tu su bili i srpski ministri. To je način da se pronađe rešenje - rekao je Žbogar. 
 
Žbogar je ocenio da, budući da u Vladi i parlamentu ima predstavnika Srba, treba "razgovarati i u okviru (pravnog) sistema i unutrašnjeg dijaloga pronaći rešenje". 
 
Radnici “Trepče” sa severa Kosova protestovali su i odbacili predlog Vlade Kosova o izmeni vlasništva te kompanije u javno preduzeće.
 
Ministar privrede Srbije Željko Sertić kazao je da će Srbija, ukoliko kosovske institucije ne odustanu od preuzimanja “Trepče” pokrenuti proces privatizacije.
 
 
B92, Agencije, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: