Nova ucene: Bez MMF-a nema dogovora

Nacionalne vesti - Petak 12.06.2015 - 12:14

Postizanje sporazuma o isplati preostale kreditne pomoći Grčkoj je nezamislivo bez učešća Međunarodnog monetarnog fonda, izjavio Jerun Dajselblum.

Da li Grčka tone? Da li Grčka tone?

"Bez MMF-a, sporazum je nezamisliv jer je potrebno da ima odgovarajući sadržaj, a ukoliko ga bude imao, MMF će takođe učestvovati", rekao je je šef evrogrupe i holandski ministar finansija novinarima u Hagu, samo dan pošto je Fond povukao svoj tim iz pregovora sa Atinom.

Dajselblum je u intervjuu za finski list "Helsingin Sanomat" kazao da Grčka nema drugog izbora nego da donese teške odluke koje zahtevaju međunarodni kreditori, ako želi da osigura dobijanje dodatnih zajmova i izbegne bankrot.

"Ako grčka vlada ne može da prihvati činjenicu da ne postoje laka rešenja i da teške odluke moraju biti donete, onda je sama. Ne možemo pomoći Grčkoj, ako ona ne želi da pomogne sebi", citirao je finski dnevni list Dajselbluma, a prenosi agencija Rojters.

On je, takođe, rekao da sporazum još može da bude postignut na vreme kako bi se pre kraja ovog meseca odblokirala isplata preostale kreditne pomoći Atini, i dodao da su kreditori Grčke otvoreni za pregovore, ali samo ukoliko predlozi Atine imaju ekonomskog smisla.

"Politička odluka može biti doneta već sutra, sve dok je kredibilna i obezbeđuje finansijsku nezavisnost Grčke", kazao je Dajselblum.

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda napustili su jučerašnje pregovore u Briselu, navodeći kao razlog neslaganja u većini ključnih oblasti, dok su evropski zvaničnici poručili Atini da prestane da se kocka sa svojom budućnošću, navodi britanska agencija.

Takva odluka MMF-a izazvala je danas sunovrat akcija na Atinskoj berzi, pri čemu je glavni indeks berze, Atex, rano jutros izgubio 4,0 odsto vrednosti.

MMF je u četvrtak po podne saopštio da Grčka i njeni međunarodni kreditori nisu ostvarili napredak u premošćavanju razlika.

Nekoliko sati nakon sastanka grčkog premijera Aleksisa Ciprasa sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i predsednikom Francuske Fransoom Olandom, MMF je poručio da nijedna od velikih prepreka u pregovorima nije preskočena, prenosi agencija Frans pres.

"I dalje postoje neslaganja u većini ključnih oblasti i u poslednje vreme nema nikakvog napretka na rešavanju tog problema. Veoma smo daleko od sporazuma", rekao je portarol MMF-a Geri Rajs.

Rajs je rekao da MMF i dalje ostaje angažovan i da nikad ne napušta pregovarački sto ali da je lopta sada u dvorištu Grčke.

"Plate i penzije čine 80 odsto primarne budžetske potrošnje u Grčkoj. Nije moguće da ta zemlja ostvari srednjoročne budžetske ciljeve bez reformi, pogotovo na polju penzija, penzioni sistem je neodrživ i to je svima jasno", naveo je Rajs.

On je, međutim, dodao da MMF ne želi da uskrati primanja najsiromašnijim Grcima. "Penzioneri sa najnižim primanjima bili bi zaštićeni u okviru reformi", rekao je Rajs.

Po njemu glavna razmimoilaženja su oko reforme grčkog penzionog sistema, poreza i finansiranja javnih izdataka.

Grčki zvaničnici i njeni kreditori, MMF, Evropska centralna banka i Evropska unija, pokušavaju da postignu sporazum kojim bi se izbeglo da Grčka ne može da plati svoje dospele dugove krajem meseca i ode u bankrot.

B92

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: