Novim zakonom predviđena dva nova ministarstva

Nacionalne vesti - Petak 23.06.2017 - 12:50

Predlog Zakona o izmenama i dopunama Zakona o ministarstvima stigao je u petak u Skupštinu Srbije, a njime je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva - zaštite životne sredine i za evropske integracije. Sednica Skupštine Srbije zakazana za subotu u 10 časova.

Poslanici u subotu razmatraju najnovije izmene zakona FOTO: Thinkstock Poslanici u subotu razmatraju najnovije izmene zakona FOTO: Thinkstock

Predlagač zakona je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandra Martinović, a predloženo je da zakon bude donesen po hitnom postupku.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvalitet života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, piše u obrazloženju izmena.

Kako je poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predložena je i izmena delokruga rada tog ministarstva, koje će promeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno i da je predloženo osnivanje Ministarstva za evropske integracije, usled značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU.


Predloženo je i ukidanje Kancelarija za evropske integracije, jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Predložene su i izmene u delokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrešenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih preduzeća i društava koji obavljaju delatnost proizvodnje i snabdevanja električnom energijom, odnosno prirodnim gasom.

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Poslanici Skupštine Srbije počeće u subotu razmatranje predloženih izmena i dopuna Zakona o ministarstvima, čije je usvajanja prvi korak u izboru vlade Ana Brnabić.

Očekuje se da u parlamentu sledeće sedmice počne rasprava o ekspozeu mandatarke za sastav vlade Ana Brnabić. Rok za izbor vlade je 30 jun.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.
 

n1info, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: