NSPM: SNS na manje od 50%, SPS i DS na oko 10%

Nacionalne vesti - Subota 04.07.2015 - 09:14

SNS i dalje ima najveću podršku birača, 45 odsto, a za njom slede, praktično izjednačene, DS sa 10,9 odsto i SPS s 10,7 odsto, pokazalo je istraživanje NSPM.

Istraživanje je sprovedeno telefonskom anketom. Foto: NSPM, logo Istraživanje je sprovedeno telefonskom anketom. Foto: NSPM, logo

Prema rezultatima ovog istraživanja sprovedenog od 18. do 26. juna telefonskom anketom na 1.100 ispitanika na teritoriji Srbije bez KiM, samo ove tri stranke bi na izborima prešle cenzus, prenosi "Politika".

U prethodnim istraživanjima u aprilu, naprednjaci su bili blago pali na 42,4 odsto, ali su se sada stabilizovali i imaju nešto manje nego što su osvojili na izborima prošle godine, napominje urednik NSPM Đorđe Vukadinović.

Srpska radikalna stranka, koja je prema istraživanju u aprilu imala 6,1 odsto podrške građana, sada je pala na 3,5 procenata.

Prema ovoj anketi, ispod cenzusa su i Dveri (4,5), DSS (4), SDS (3,4), SDPS (3,2), kao i SVM (1,8), LSV i JS po 1,6, "Dosta je bilo" (0,8) i PUPS (0,6), navodi "Politika".

Na pitanje da li podržava ulazak Srbije u EU, pozitivan odgovor dala su 44,4 odsto ispitanika, njih 37,5 odsto je reklo da ne podržava, dok je neopredeljenih bilo 18,1 odsto.

Savez Srbije sa Rusijom podržava 61,2 odsto anketiranih, a protiv je 19,9 odsto njih. Ulasku Srbije u NATO protivi se 73 odsto ispitanika, a podršku evenmtualnom savezu Srbije s Rusijopm dalo je oko 61,2 odsto anketiranih.

Na pitanje da li danas žive bolje ili gore nego pre godinu dana, 48,9 odsto ispitanih je odgovorilo da živi gore, a 39,3 odsto da živi isto.

Ispitanici su, na skali od jedan do pet, sopstvenom materijalnom stanju dali prosečnu ocenu 2,24.

Gotovo dve trećine anketiranih, njih 60,3 odsto, reklo je da ne veruje da će smanjenje penzija i plata doneti očekivani rezultat, dok u to veruje 24,3 odsto ispitanih.

Prodaju poljoprivrednog zemljišta strancima protivi se 81,8 odsto građana, a nešto manje protivnika najavljene prodaje "Telekoma Srbija" i EPS-a - 64,9 odsto.

Pođednak broj anketiranih, njih 40,1 odsto, veruje i ne veruje u ostvarenje projekta "Beograd na vodi", prenosi "Politika".

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: