O Đilasovoj kandidaturi: Vlast optužuje bez dokaza; Opozicija različito o podršci

Nacionalne vesti - Četvrtak 14.12.2017 - 07:54

Odluka bivšeg gradonačelnika Beograda i bivšeg lidera Demokratske stranke da ponovo uđe u trku za prvog čoveka prestonice, izazvala je brojne reakcije – od optužbi predstavnika vladajućih stranaka za bahatost, zloupotrebu funkcije za lično bogaćenje, pa i za zločinački poduhvat, sve to bez bilo kakvih dokaza, do osude ili uslovljene podrške iz pojedinih opozicionih stranaka.

Dragan Đilas FOTO: N1 printscreen Dragan Đilas FOTO: N1 printscreen

Predsednik beogradskog odbora SNS-a Nebojša Stefanović i sadašnji gradonačelnik Siniša Mali reagovali su danas na najavljenu kandidatutu Dragana Đilasa na predstojećim beogradskim izborima.

Stefanović je u pisanoj izjavi naveo da Đilas nikada nije odlazio iz politike i naveo da sada želi da dovede Beograd do bankrota.

"Đilas žеli da nastavi sa Alеksandrom Šapićеm kampanju bahatosti koju su sprovodili od 2008. do 2014. godinе, koliko su vladali Bеogradom, kada su vrlo malo uradili za Bеograđanе, a mnogo uradili za sеbе", naveo je on.

Aktuelni gradonačelnik Siniša Mali takođe je svog prethodnika optužio za krađu.

„Dragan Đilas se ne vraća u politiku jer ima novu viziju za Beograd, već zato što je očigledno da je njemu i njegovoj družini ponestalno para. Đilas je poziciju gradonačelnika koristio za lično bogaćenje, dok su Beograđani grcali u dugovima i borili se da prežive nemaštinu koja ih je zadesila usled pljačke gradske kase”, naveo je u pisanoj izjavi Siniša Mali.

SPS: Žao nam je što smo 2008. Podržali Đilasa, a ne Vučića

Socijalistička partija Srbije je danas izrazila "iskreno žaljenje" što je 2008. godine donela "pogrešnu odluku" kojom je za gradonačelnika Beograda podržala Dragana Djilasa, "a ne Aleksandra Vučića koji je tada zavredio pažnju i podršku građanki i građana Beograda". SPS navodi da su takvu odluku doneli zbog "sramnih pritisaka" tadašnjeg predsednika Srbije Borisa Tadića.

SPS je pozvala "sve devastirane, nepostojeće, odnarođene i egocentrične opozicione prvačiće" da "obavezno podrže" kandidaturu Djilasa.

Ova stranka u svom saopštenju, Đilasa naziva čak "zločincem koji želi da bude povratnik u svom zločinačkom poduhvatu kako bi punu kasu Beograda, investicije koje se realizuju, zaposlenost koja je na najvišoj istorijskoj koti, pozitivnu energiju kod građana, uništio željom za novim bogaćenjem".

Biljić (DJB): Đilas neprihvatljiv jer je simbol partokratije

Predsednik beogradskog odbora Dosta je bilo Vojin Biljić ponovio je danas da DJB smatra da je bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas neprihvatljiv kandidat za ponovni izbor na to mesto i da ga DJB sigurno neće podržati.

"Naš stav je već duže vreme jasan. Nama Đilas nije prihvatljiv kandidat, to je gotovo jednoglasna odluka svih naših stranačkih organa. Neprihvatljiv je jer je simbol partokratije, partijskog zapošljavanja i zloupotrebe javnih resursa za vreme vlasti", rekao je Biljić agenciji Beta povodom najave Djilasa da će ući u trku za gradonačelnika Beograda.

Biljić je rekao da se "protiv štetnih pojava i nakardanog sistem" ne mogu bori oni koji su učestvovali u stvaranju tog stanja i da je "mnoštvo projekata koji su simbol bahatosti sadašnje vlasti" iz vremena Djilasa. Naveo je sistem naplate gradskog prevoza "Bus plus" i odnos prema medijima.

"Mi smatramo da samo kredibilni ljudi mogu doneti bilo kakvu promenu i da je Đilasova kandidatura interes samog SNS", rekao je Biljić.

Aleksić (Narodna stranka): O podršci Đilasu odlučićemo na organima stranke

Poslanik Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je da će u narednih nedelju dana na organima stranke doneti odluku da li će podržati bivšeg gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa koji je najavio da će učestvovati u trci za gradonačelnika prestonice.

"Narodna stranka će na svojim organima doneti odluku o tome da li će podržati nekog kandidata ili učestvovati u nekoj široj koloni, kao i da li će, ukoliko ne bude dogovora, izaći sama na te izbore", rekao je Aleksić novinarima u Skupštini Srbije.

On je dodao da pozdravlja odluku Đilasa da učestvuje u trci za gradonačelnika Beograda.

"Narodna stranka od početka zastupa tezu da u Beogradu treba izaći u jednoj što široj koloni. Nastavljamo da se borimo za to i verujemo da je to jedini način kako se opozija može suprotstaviti na beogradskim izborima vladajućem režimu", rekao je Aleksić.

On je rekao da veruje da će "preovladati razum i da će određeni politički animoziteti, ukoliko ih ima, biti po strani u odnosu na ono što je interes svih nas, a interes je da se zaustavi da vladajući režim i dalje uništava Beograd i Srbiju".


Boško Obradović (Dveri): Postavićemo pitanja Đilasu

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao je da se Dveri pripremaju za samostalan izlazak na gradske izbore u Beogradu, sa dve ključne teme, a to su Beograd kao porodičan grad i decentralizacija.

"Otvoreni smo za razgovor i sa ostalim kolegama iz opozicije o eventualnoj predizbornoj saradnji", rekao je on.

Obradović je naveo da će svima, pa i Đilasu, postaviti pitanje, a to je da li su spremni za beskompromisnu borbu protiv kriminala i korupcije.

"Da li su spremni da konačno isteramo na čistac Sinišu Malog i Gorana Vesića koji moraju da završe u zatvoru i da li su spremni da se preispitaju sve vlasti koje su do sada bile i u Srbiji i u Beogradu i pozovu na odgovornost sve one koji su opljačkali narod I državu", pitao je Obradović.

On je rekao da je uslov za razgovor sa bilo kim drugim u opoziciji da se rasčisti da li su spremni da se zajednički bore protiv kriminala i korupcije na svim nivoima.

"Oni koji su spremni mogu da budu naši koalicioni partneri, a oni koji nisu nema razloga ni da nas zovu na bilo kakvu vrstu saradnje", istakao je Obradović.

On je rekao da je najveća zamerka Đilasu što je učestvovao u vlasti koja je ojadila Srbiju i nanela mnogo štete našoj ekonomiji i državi.

Podsetimo, predsednik Pokreta slobodnih građana Saša Janković rekao je juče da će taj Pokret podržati Dragan Đilasa ako se kandiduje za gradonačelnika.

Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: