Obavezan alko-test svaki put kada zaustavi policija

Nacionalne vesti - Petak 02.10.2015 - 11:23

Saobraćajna policija u Srbiji od 1. oktobra sprovodi rigoroznu kontrolu alkoholisanosti vozača. Bez obzira na razlog zbog kojeg vas je policajac zaustavio, bićete podrvgnuti alko-testu.

Nije poznato koliko dugo će se ova mera sporovoditi; Foto: Justin Sullivan/Getty Images Nije poznato koliko dugo će se ova mera sporovoditi; Foto: Justin Sullivan/Getty Images

Novu meru koja bi trebalo da smanji broj alkoholisanih vozača na putevima i da poveća bezbednost saobraćaja najavio je ministar policije Nebojša Stefanović.

On je novinarima rekao da je to još jedna akcija i pokušaj da u represivnom delu policija uradi sve što je moguće kako bi se sprečilo da ljudi sedaju u vozila pod uticajem alkohola i da ugrožavaju i svoje i tuđe živote.

Stefanović nije najvio koliko dugo će se ova mera sporovoditi ali je rekao da će se sa opsežnom akcijom provere alkoholisanosti vozača nastaviti ukoliko policija utvrdi povećan broj takvih slučajeva.

Alkoholisanost vozača jedan je od glavnih uzroka brojnih teških saobraćajnih nesreća sa ljudskim žrtvama, o kojima gotovo svakodnevno čitamo u novinama.

Međutim, kao i svaka slična akcija policije, i ova će imati efekta samo ukoliko se dosledno sprovodi, a prekršajni sudovi urade svoj deo posla.

Podsećamo, ako vam se prilikom kontrole u krvi pronađe više od 0,3 promila alkohola (na primer, dva popijena piva), kazna iznosi 5.000 dinara, za količine do 0,5 promila. Od 0,51 do 1,2 promila moraćete da platite od 6.000 do 20.000 din.

Osim toga, vozač će dobiti šest kaznenih poena i tri meseca zabrane upravljanja motornim vozilom.

Za količine između 1,21 i 2,0 promila sledi kazna od 15.000 do 30.000 dinara, ili 30 dana zatvora. Ukoliko je kod vozača prisutan alkohol u krvi od 1.21 do 1.6 promila biće dodatno kažnjen i sa 10 kaznenih bodova i oduzimanjem dozvole na najmanje šest meseci.

Ako je utvrđeni nivo alkohola u krvi između 1,61 i 2,0 promila, tada pored novčane kazne dobija i 12 kaznenih poena i ostaje bez dozvole u periodu od najmanje osam meseci.

Vozači kod kojih se utvrdi da imaju više od 2 promila, biće kažnjeni sumom od 100.000 do 120.000 dinara. Uslediće i oduzimanje dozvole u periodu od najmanje osam meseci, dok će mu biti upisano 14 kaznenih poena.

Treba naglasiti i da za vozače početnike, koji imaju probnu vozačku dozvolu, važi nulta tolerancija na alkohol što znači da uopšte ne smeju imati ovu supstancu u krvi.

Podsećamo da se vozačka dozvola gubi kada se sakupi 18 kaznenih poena, dok vozači sa probnom dozvolom bez nje ostaju već kada imaju 9 kaznenih bodova.
 

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: