Od ponoći na snazi sporazum o osiguranju vozila

Nacionalne vesti - Sreda 12.08.2015 - 12:45

U ponoć je počelo sprovođenje memoranduma o osiguranju vozila, koji su u Briselu postigli predstavnici Beograda i Prištine.

Dogovor postignut u Briselu. Foto: FB Visoki Dečani Dogovor postignut u Briselu. Foto: FB Visoki Dečani

Vozila koja su registrovana na Kosovu mogu da pređu na teritoriju centralne Srbije sa polisom TPL plus osiguranja, a vozila sa srpskim tablicama na Kosovo od noćas ulaze uz polisu osiguranja koja važi za Srbiju.

TPL plus osiguranje košta 40 evra na godišnjem nivou za putnička vozila.

Kako je javio Tanjugov reporter sa prelaza Jarinje, u ponoć je na tom prelazu počeo da radi kosovski biro osiguranja, čiji službenici izdaju polise osiguranja svim vozačima osim onima iz Srbije, Makedonije i Albanije.

Kako je reporteru Tanjuga nezvanično rečeno na prelazu Jarinje, vozila sa registrarskim oznakama RKS, moći će od sada da saobraćaju i u centralnoj Srbiji, ali uz izdavanje probnih tablica i uz neophodno već pomenuto TPL plus osiguranje.

Polise osiguranja koje izdaje kosovski biro osiguranja izdaju se svim stranim vozilima koja ulaze na Kosovo osim za ona koja su registrovana u Srbiji, Makedoniji i Albaniji.

na primer, polisa kosovskih osiguranja za putnička vozila registrovana u Crnoj Gori, a koja ulaze na Kosovo, polisa košta 15 evra za 15 dana, a na godišnjem novu 205 evra.

Sporazum o osiguranju vozila Beograda i Prištine trebalo je da stupi na snagu 24. jula, mesec dana od njegovog postizanja, ali je odložen, a Beograd i Priština su za odlaganje krivili jedni druge.

Ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jevtić izjavio je Radiju Kontakt plus u Kosovskoj Mitrovici da je dogovor o osiguranju vozila jedan od onih sporazuma za koji su građani najviše bili zainteresovani.

Razlog za to je, po oceni Jevtića, ekonomske prirode i građani su sa radošću primili vest o ukidanju dodatnog osiguranja vozila i to da će biti plaćano na godišnjem nivou, odnosno da se neće plaćati kao ranije.

Građani Kosova su do sada za ulazak u centralnu Srbiju plaćali oko 100 evra za osiguranje svojih vozila za mesec dana, dok se obrnuto, za ulazak na Kosovo, plaćalo oko 40 evra za dve nedelje.

Kosovo nije članica Biroa zelenog kartona pa vozači sa Kosova još uvek nemaju zelene kartone za svoja vozila.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: