Odluka o izborima 15. oktobra

Nacionalne vesti - Sreda 30.09.2015 - 10:42

Premijer skoro prelomio da se održi i parlamentarna trka zajedno sa pokrajinskim i lokalnim izborima na proleće. Ministarske afere mogući okidač za start kampanje.

Izbori prilika za smenu pojedinih ministara; Foto: Thinkstock Izbori prilika za smenu pojedinih ministara; Foto: Thinkstock

Premijer Aleksandar Vučić objaviće 15. oktobra konačnu odluku o izborima, a najizvesnije je da parlamentarni budu održani zajedno sa pokrajinskim i lokalnim na proleće 2016. godine - nezvanično saznaju "Novosti".

Prema našim informacijama, premijer Vučić još nije definitivno prelomio da li će da raspusti aktuelni ministarski tim koji vodi ali je to izvesnija opcija od rekonstrukcije Vlade i odlaganja izbora.

Izvori iz vrha SNS preciziraju da su prošlog meseca šanse za republičko glasanje bile 50:50, ali da je sada mnogo verovatnije da će državni izbori biti organizovani istovremeno sa pokrajinskim i lokalnim u aprilu iduće godine.

Naime, posle javnih afera u koju su upali pojedini ministri, periodičnih, ali suštinskih nesuglasica između članova Vlade, kao i kritičke atmosfere koju stvara deo društva i političke scene, premijer je blizu odluke da ponovo od birača zatraži potvrdu legitimiteta za svoju politiku.

Šef poslaničke grupe SNS Zoran Babić izjavio je juče da podržava ideju ministra Nebojše Stefanovića da budu raspisani izbori na svim nivoima:

- Izbore je neophodno održati u istom danu, jer je to ekonomičnije, a onda u naredne četiri godine treba zasukati rukave, kao što je to uradila Vlada Srbije.

Za razliku od njega, predsednik poslaničke grupe SPS Đorđe Milićević navodi da se ta stranka zalaže za redovne izborne cikluse, dok opozicija poručuje da je uvek spremna za izbore.

Parlamentarni izbori će, tako, najverovatnije biti i prilika za "čišćenje" Nemanjine 11 od pojedinih ministara čijim radom Vučić nije zadovoljan.

U političkoj čaršiji se spekuliše da je na toj listi, na primer, vicepremijerka Kori Udovički, koja se prošle nedelje na sednici Vlade otvoreno usprotivila uvođenju kontramere protiv Hrvatske.

Navodno, fotelja nije sigurna ni Zorani Mihajlović koja je u javnom konfliktu sa pojedinim funkcionerima SNS. Pojedini funkcioneri SNS zagovaraju i postizborni raskid koalicije sa socijalistima, a kao argument za to potežu Dačićevu aferu sa Mišom Bananom.

Prema nekim izvorima, u novom ministarskom timu verovatno neće biti mesta ni za Velimira Ilića, lidera NS, koji je proteklih meseci zapao u potpuni politički zapećak.

Premijer će, takođe, preispitati i učinke Bratislava Gašića, ministra odbrane, čiju je smenu od Vučića zvanično zatražio i ombudsman Saša Janković.

Paralelno sa spekulacijama o parlamentarnim izborima, otvorena je i zakulisna "kadrovska vrteška".

Prema jednom scenariju, Siniša Mali bi mogao sa funkcije gradonačelnika Beograda da pređe u fotelju guvernera NBS, dok bi se za Jorgovanku Tabaković "izdvojila" neka ambasadorska fotelja.

U toj kombinatorici, navodno, za Nebojšu Stefanovića se sprema funkcija prvog čoveka prestonice, a alternativa za to mesto je i Goran Vesić.

 

Novosti, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: