“Ograničenje za prenos minulog rada”

Nacionalne vesti - Utorak 05.08.2014 - 12:27

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički izjavila je da je Vlada Srbije usvojila izmene četiri zakona o zaposlenima u državnoj upravi koji su usklađeni s novinama u Zakonu o radu.

(Foto: mc.rs) (Foto: mc.rs)
Ona je rekla da se novi propisi ne odnose na javna preduzeća, već samo na zaposlene u državnoj upravi, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama koji neće moći da prenesu minuli rad kod drugog poslodavca. 
 
Kao jedan poslodavac se, kako je objasnila, računa mreža škola, bolnica ili zdravstvenih ustanova, tako da zaposleni iz bolnice neće moći da prenese minuli rad u neku javnu upravu. 
 
Vlada je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnim službenicima, Predlog zakona o izmeni i dopuni Zakona o platama državnih službenika i nameštenika, Predlog zakona o platama u državnim organima i službama kao i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o državnoj upravi. 
 
Izmenama tih zakona, prema njenim rečima, pojačava se profesionalzacija državne samouprave i odgovornost zaposlenih. 
 
Ona je istakla da je uvedena opcija da će postavljena lica morati da budu izabrana na konkursu i za to je dat rok od devet meseci. 
 
- Ove izmene zakona nisu paket regulative o promenama u državnoj upravi o kom se govorilo. Taj paket će biti donet verovatno na zimu posle sveobuhvatnog zakona o platama - rekla je Udovički. 
 
Ona je dodala da će početkom septembra biti pripremljene polazne osnove zakona o platama i da će se o njima diskutovati sa svim zainteresovanim stranama. 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: