Osmaci polažu test iz matematike

Nacionalne vesti - Utorak 16.06.2015 - 08:57

Đaci osmog razreda u Srbiji danas polažu test iz matematike.

foto: Tanjug/Dusan Anicic foto: Tanjug/Dusan Anicic
 
Osmaci su u ponedeljak polagali srpski jezik, a u sredu će rešavati kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.
 
Ministarstvo prosvete je u ponedeljak posle testa iz srpskog jezika saopštilo da je prvi dan završnog ispita, prema podacima dobijenim od školskih uprava, okončan uspešno i bez problema.
 
"Izlaznost na ispit iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, prema podacima iz sedamnaest školskih uprava je 98,16 odsto", navodi se u saopštenju. 
 
Na testovima je po 20 zadataka koji nisu iz zbirki za pripremu ispita. Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 19. a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula, a novina ove godine je što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani.
 
Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova. Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.
 
Pri upisu u srednju školu, dodatne bodove donosi neko od prva tri mesta na međunarodnim i republičkim takmičenjima u osmom razredu. Ni ove godine, iako je najavljivano, za četvorogodišnje škole neće biti praga znanja, što znači da na ispitu niko ne može da "padne".
 
Inače, u prošlogodišnjem upisu medicinske škole su bile najpopularnije, posebno smerovi farmaceutski, fizioterapeutski i zubni tehničar, kao i medicinska i pedijatrijska sestra.
 
Veliko interesovanje bilo je i za zanimanja elektrotehničar informacionih tehnologija, administrator računarskih mreža, tehničar drumskog saobraćaja i tehničar vazdušnog saobraćaja za bezbednost, kao i za veći broj gimnazija, iako je bilo i onih koje su ostale nepopunjene u prvom upisnom krugu.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: