Oštećena 23 albanska objekta

Nacionalne vesti - Utorak 21.10.2014 - 17:17

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kazao je na sednici Odbora za bezbednost da napadi na objekte u vlasništvu Albanaca nisu organizovani, već se radi o sporadičnim prekršajima.

Stefanović: Napadi su pojedinačni slučajevi Stefanović: Napadi su pojedinačni slučajevi

Stefanović je na sednici izjavio da će policija razrešiti svaki pojedinačni slučaj napada na objekte u vlasništvu Albanaca u Srbiji, a da je do sada na razgovore u policiji bila 91 osoba.

Stefanović je rekao da se ne radi o organizovanom napadu, već o sporadičnim krivičnim delima i prekršajima. On je istakao da su na teritoriji Srbije oštećeno ukupno 23 objekta u vlasništvu ili zakupu lica albanske nacionalnosti, od toga po četiri u Beogradu, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu, šest Novom Sadu, tri u Pančevu i dva u Somboru.

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove osudio je napade na imovinu pripadnika nacionalnih manjina.

Posle nedavnih incidenata i prekida fudbalske utakmice Srbija-Albanija u Beogradu, usledilo je više napada na lokale u Vojvodini čiji su vlasnici uglavnom Albanci.

Odbor je u zaključcima pozvao sve gradjane na suzdržanost i odmerenost kada je u pitanju ispoljavanje bilo kakvog nezadovoljstva, a naročito prema drugim pripadnicima zajednice.

Odbor je zatražio od svih državnih organa da se omoći bezbedni ambijent za život svih gradjana Srbije.

- Srbija je država svih njenih gradjana, a bezbednost je jedan od ključnih uslova za razvoj i prosperitet kako same države tako i svih društvenih grupa i pojedanaca - naveo je Odbor.

U zaključcima se ističe da činjenica da su do sada otkriveni počinioci napada na imovinu pripadnika nacionalnih manjina uglavnom maloletnici ili mladja punoletna lica, ukazuje na okolnost da je represija u ovim slučajevima samo krajnja i nužna mera i da država ovom pitanju mora da pridje i sa preventivnog aspekta.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: