Osude za liste “srbomrzaca”

Nacionalne vesti - Petak 28.03.2014 - 19:11

Nevladine organizacije za ljudska prava i mnoge reprezentativne javne organizacije osudile su u petak liste “srbomrzaca” pokreta Naši na kojima se nlazi oko 30 glumaca, novinara, profesora i drugih javnih ličnosti.

30 javnih ličnosti na listi 30 javnih ličnosti na listi "srbomrzaca" pokreta "Naši"
Te spiskove osudilo je i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i zatražilo je od nadležnih da zaštite javne ličnosti koje su na ovaj način žigosane. 
 
NUNS podseća da je pokret SNP "Naši" u više navrata nekažnjeno pravio spiskove pojedinaca i medija za zabranu.
 
"Upozoravamo da prozivka neistomišljenika u vreme uzavrelih strasti povodom 15 godišnjice bombardovanja SR Jugoslavije i početka suđenja po tužbi i kontratužbi Hvratske i Srbije za genocid može biti okidač za sve radikalne pojedince i grupe", ukazuje NUNS.
 
Protestu NUNS pridružila se i Kuća ljudskih prava i demokratije koju čine  Građanske inicijative, Beogradski centar za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava i Centar za praktičnu politiku.
 
Predsednik udruženja "Dosta je bilo" Saša Radulović izjavio je da država hitno mora da sankcioniše objavlivanje takvih spiska.
 
"Insistiram da državni organi odmah preduzmu zakonom propisane mere i kazne počinioce. Kao društvo moramo da se zapitamo kako je moguće da se ovakve stvari događaju i šta možemo da preduzmemo da sprečimo i obeshrabrimo pojavu desničarskih pamfleta", kazao je Radulović.
 
U saopštenju pokreta Naši se navodi da je cilj objavljivanja spiska "ukazivanje javnosti na sve one koji u društveno-kulturnom prostoru Srbije nekažnjeno šire govor mržnje prema srpskom narodu i čine teška krivična dela diskriminacije i širenja verske, nacionalne i etničke mržnje i netrpeljivosti, a nikada do sada nisu izvedeni pred lice pravde".
 
Pokret "Naši" učestvovao je na vanrednim parlamentarnim izborima 16. marta na listi sa Srpskom radikalnom strankom. 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: