Otkazi za 9.000 radnika!

Nacionalne vesti - Petak 17.07.2015 - 16:14

U javnoj upravi i lokalnim samoupravama ove godine otkaz bi trebalo da dobije oko 9.000 ljudi, a otpuštanja bi trebalo da krenu do septembra.

od septembra pocinju velika otpustanja FOTO: Vecernje novosti/ N.Zivanovic od septembra pocinju velika otpustanja FOTO: Vecernje novosti/ N.Zivanovic
 
Ministarska državne uprave i lokalne samouprave Srbije Kori Udovički izjavila je danas da Vlada Srbije još nije usvojila zvanične dokumente o kriterijumima za smanjenje broja zaposlenih u javnoj upravi, ali da je postignuta saglasnost oko toga da ministarstva odrede gde su viškovi.
 
"Vlada Srbije još nije usvojila nikakve zvanične dokumente, ali je istina da je bio sastanak u četvrtak na kojem smo došli do punog zajedničkog razumevanja da je odgovornost na svakom od resora i resornih ministara da sprovedu analizu Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i stave je u funkciju", rekla je Udovički novinarima u Vladi Srbije.
 
Udovički je istakla da je to je bio vrlo važan prvi korak i da se još radi na tome da se razrade detalji.
 
Prema ranijim analizama Ministarstva, u javnoj upravi i lokalnim samoupravama ove godine otkaz bi trebalo da dobije oko 9.000 ljudi, a otpuštanja bi trebalo da krenu do septembra. Za 4.600 bi trebalo da bude smanjen broj zaposlenih u republičkoj administraciji, a za 4.478 u lokalnim samoupravama.
 
"Suština je u tome da se može uraditi više sa manje. Mi možemo da imamo i manju i bolju upravu, ali je vrlo važno da se time pozabavi svako od ministarstava, jer samo oni znaju tačno gde su rezerve a gde najhitnije potrebe", istakla je Udovički.
 
Gradonačelnih Beograda Siniša Mali rekao je da Grad Beograd već ispunjava kriterijume oko broja zaposlenih koje priprema Vlada Srbije.
 
Blic je u današnjem izdanju preneo da je Vlada Srbije na sastanku u četvrtak dogovorila kako će izgledati proces otpuštanja utvrđenog viška od 9.000 zaposlenih u javnoj upravi.
 
"Zastoj je trajao desetak dana jer većina ministara nije bila spremna da konačno krene u ono što je već ranije dogovoreno. Ministarstvo za državnu upravu dalo je opštu analizu, a zatim su sva ministarstva radila na preciznim planovima za svoje sektore. Međutim, cela akcija se u jednom momentu potpuno razvodnila i očigledno je da je zeleno svetlo morao da da sam premijer", rekao je za Blic izvor iz Vlade.
 
Ti planovi, kako piše list, za sada su označeni kao službena tajna da ne bi izazvali paniku među zaposlenima u javnoj upravi. Ipak, prema nezvaničnim informacijama, analize pokazuju da najviše viškova ima u zdravstvu, prosveti i sudstvu, piše Blic.
Blic/Akter/OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: