Otvaranje poglavlja 23 i 24 tek 2015.

Nacionalne vesti - Petak 20.06.2014 - 16:21

Bilo bi realno očekivati da poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU budu otvorena u prvoj polovini 2015, rekao je šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

O pravosuđu i ljudskim pravima tek 2015. O pravosuđu i ljudskim pravima tek 2015.
"Mislim da je realno, na osnovu iskustva sa drugim zemljama kandidatima, da dođe do otvaranja ta dva poglavlja u prvoj polovini sledeće godine", rekao je Davenport.
 
On je podsetio da je završen skrining ili analitički pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, osnovna prava i bezbednost, i da Evropska komisija sada treba da završi izveštaj o skriningu nakon čega će Srbija pripremiti akcioni plan za ispunjavanje preporuka. 
 
Davenport je rekao da će tempo otvaranja poglavlja zavisiti od primene akcionog plana. 
 
Dodao je da je završen skrining za poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, da je Srbija dobila izveštaj Evropske komisije o skriningu i naglasio da će otvaranje poglavlja zavisiti od zemalja članica EU. 
 
Kada je reč o poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, skrining je završen, a Vlada Srbije je sada u fazi priprema odgovora na pitanja koja su bila postavljena tokom skrininga za to poglavlje u januaru, rekao je Davenport. 
 
 
 
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: