Pao dogovor advokata i Vlade

Nacionalne vesti - Četvrtak 08.01.2015 - 16:34

Predstavnici Advokatske komore Srbije (AKS) i Ministarstva pravde postigli su u četvrtak sporazum o izmenama Zakona o javnom beležništvu i pratećih zakona, čime su stvoreni uslovi za prekid štrajka advokata.

Sa jednog od prethodnih protesta (Foto: B92) Sa jednog od prethodnih protesta (Foto: B92)
- Stručni tim Advokatske komore Srbije predložiće organima AKS da donesu odluku o prestanku protesta advokata, i to će učiniti na Upravnom odboru i skupštini komore - izjavila je predsednica Advokatske komore Čačka Jasmina Milutinović.
 
Ona je kazala da će advokati početi da rade najranije 18. januara, ukoliko ne budu čekali da izmene zakona uđu u skupštinsku proceduru.
 
Izmenama zakona biće utvrđeno da notari samo overavaju ugovore koje sastavljaju građani i advokati, osim u slučaju ugovora o raspolaganju nepokretnostima poslovno nesposobnih, gluvih, slepih i nemih osoba, kao i sporazuma o zakonskom izdržavanju.
 
Javni beležnici će, osim toga, moći da na poseban zahtev stranke sačine ugovor o hipoteci i založnu izjavu, kada je potrebno da one imaju svojstvo izvršne isprave.
 
Overa ugovora će biti takva da se za ugovor koji sačinjavaju građani ili advokat neće tražiti posebna forma kao sada, već će se ugovori sačinjavati u slobodnoj formi kao i pre 1. septembra 2014. godine.
 
Notar će moći da odbije solemnizaciju samo u slučaju da stranka nije poslovno sposobna i da nema uredno punomoćje, ili kada oceni da se radi o apsolutno ništavom ugovoru, a protiv takvog rešenja javnog beležnika stranka će imati pravo prigovora sudu.
 
Na taj način je obezbeđena sudska kontrola rada javnih beležnika, a ne samo prigovor Javnobeležničkoj komori, kao do sada, navode iz Advokatske komore Srbije.
 
Što se tiče drugih zahteva advokata, stručni tim AKS nije imao mandat da pregovara o njima, ali će Komora odlučiti da li su pitanje smanjenja poreza i smene ministra Nikole Selakovića od značaja za početak rada advokata, rekla je Jasmina Milutinović.
 
Takođe, postignut je sporazum o formiranju posebnog stručnog tima Ministarstva pravde i AKS koji će razmotriti izmene Zakona o izvršenju i obezbeđenju, Zakona o državnom pravobranilaštvu i Zakona o javnim nabavkama.
 
Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći biće povučen iz procedure, a Advokatska komora Srbije delegiraće stručni tim koji će raditi na nacrtu tog zakona, dodala je Milutinović.
 
Advokati u Srbiji štrajkuju od 17. septembra a zbog njihovog protesta odloženo je, prema nekim procenama, više od 100.000 suđenja.
 
Politika, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: