Penzioneri protiv zakona

Nacionalne vesti - Utorak 20.01.2015 - 11:36

Udruženje sindikata penzionera Srbije predalo je Ustavnom sudu predlog za ocenu ustavnosti i zakonitosti člana Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji se tiče upravljanja Republičkim fondom za penzijsko i invalidsko osiguranje.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Udruženje je osporilo član 155 Zakona o PIO, prema kojem u sedmočlanom Upravnom odboru Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Vlada Srbije bira svoja četiri predstavnika, dok po jedan član dolazi iz reda osiguranika na predlog reprezentativnog sinidkata na nivou Republike, zatim iz reda poslodavaca na predlog reprezentativnog udruženja poslodavaca na nivou republike i jedan iz reda korisnika prava na predlog Saveza penzionera osnovanog na nivou republike.

To prema stavu Udruženja dovodi u neravnopravan položaj preostale predstavnike osiguranika, poslodavaca i korisnika prava u odnosu državu, odnosno vladu, čija četiri člana Upravnog odbora imaju apsolutnu i neproporcijalnu većinu u pogledu donošenja odluka o celokupnom poslovanju, upravljanju i raspolaganju imovinom Fonda.

Pre izmene člana 155, Fondom je upravljao Upravni odbor koji je imao 21 člana, po sedam predstavnika osiguranika, poslodavaca i korisnika prava, u kojem je Vlada imala 2 člana iz reda poslodavaca, podseća to Udruženje.



 

B92, Tanjug, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: