Plaćanje računa u menjačnici

Nacionalne vesti - Četvrtak 09.07.2015 - 09:38

Novi zakon o platnom prometu od oktobra otvara nova radna mesta u bankarskim poslovima. Od 1. oktobra kartice i elektronski novac će moći da izdaju ne samo banke već i privredna društva.

od oktobra platni promet mogu da vrše i privatne menjacnice FOTO:OK Radio/Več.novosti/S.Moravčević od oktobra platni promet mogu da vrše i privatne menjacnice FOTO:OK Radio/Več.novosti/S.Moravčević
 
Institucije elektonskog plaćanja neće otvarati tekuće račune, prikupljati štednju, davati kredite uz kamatu.
 
Svi koji su nekada radili na poslovima koji podrazumevaju transfer novca - od oktobra imaju novu šansu za posao. Od 1. oktobra novi zakon omogućava da se platnim prometom osim banaka i pošte - bave i fizička lica i privredna društva.
 
Sekira te a ne vidiš ga. Za građane Srbije ovo je lak rebus jer je prva asocijacija novac. Međutim ako bi ga imali bar u elektronskoj formi bili bi zadovoljniji. Za početak trebalo bi ga zaraditi. Najlakše prodajom robe preko interneta.
 
"Kada vi želite da otvorite veb šop bilo da ste preduzetnik ili trgovac vi morate da imate nekog ko virtuelno prihvata plaćanje vašeg klijenta platnom karticom. Tu uslugu u našoj zemlji pružaju samo tri banke, ali se sada sa mogućnošću osnivanja instituacija elektronskog novca stvara mogućnost da se intitucije elktronskog novca bave tim poslovima", kaže Dragana Stanić, direktor sektora u NBS.
 
Za ovaj posao međutim u zavisnosti od toga koji je nivo usluga u pitanju neophodan je nemali kapital, u rasponu od 20 do 350 hiljada evra.
 
Najviše zainteresovanih je za rad sa fizičkim licima i izdavanje novčanih doznaka. A to su menjačnice - kojih u Srbiji ima oko 5.000. Ovo bi mogla biti šansa i za one koji su posao izgubili u bankama.
 
Predsednik Udruženja menjača Borislav Brujić kaže da kada bi trećina menjača bila zainteresovana da radi te poslove i ako bi se radilo u dve smene, računica pokazuje da je to oko 6.000 radnih mesta.
 
"Sa ovim zakonom svi građani i oni koji su ostali ili radili u poslovnim bankama dobijaju mnogo, dobijaju nova radna mesta i oni imaju iskustva i možemo da funkcionišemo", kaže Brujić.
 
Institucije elektonskog plaćanja neće otvarati tekuće račune, prikupljati štednju, davati kredite uz kamatu. I biće strogo kontrolisane kako bi bilo sprečeno pranje novca.
 
"Od njih se zahteva da ispunjavaju uslove u pogledu adekvatnosti kapitala, u pogledu načina rada Zakonom je predviđena kompletna struktura upravljanja, struktura nadzora, revizije, interne i eksterne, tako da nema bojazni dođe do nekih značajnijih zloupotreba", kaže Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akadmije. 
 
Analize pokazuju da deset odsto manje gotovine u opticaju znači povećanje bruto domaćeg proizvoda za jedan odsto. Za mnoge je keš zakon ali u budućnosti će ga biti sve manje u tom obliku zbog lakše kontrole i smanjenja sive ekonomije.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: