Pobednici i gubitnici Petog oktobra zamenili mesta

Nacionalne vesti - Ponedeljak 05.10.2015 - 08:59

Oni koji su 5. oktobra 2000. izgubili sada su na vlasti i vode Srbiju ka EU, a tadašnji pobednici danas su na ivici cenzusa.

Stranke koje su 2000. pobedile nisu iskoristile istorijsku šansu; Foto: Getty Images Stranke koje su 2000. pobedile nisu iskoristile istorijsku šansu; Foto: Getty Images

Danas je 15 godina od petooktobarskih promena u kojima je, nakon masovnih demonstracija pristalica Demokratske opozicije Srbije, s vlasti otišao režim Slobodana Miloševića.

Dok su SPS i SNS, koji je nastao iz Srpske radikalne stranke, danas na vlasti uz ključnu lekciju iz prošlosti o „nezameranju Zapadu”, od nekadašnjih stranaka DOS-a, koje su se mahom uprljale korupcijom, jedino DS prelazi izborni cenzus.

Profesor Vladimir Goati objašnjava za „Blic” da poražene snage 5. oktobra danas sprovode politiku snaga koje su tada pobedile.

- Tada poražene snage danas čak neretko deluju kao veći Evropljani i veće demokrate od bivših i sadašnjih demokrata.

Stranke koje su 2000. pobedile nisu iskoristile istorijsku šansu.

Na kraju, narod je glasao za one koji sada energičnije sprovode tu „petooktobarsku politiku“ od njih samih, a to su paradoksalno oni koji su 5. oktobra izgubili - kaže Goati.

Neven Cvetićanin s Instituta društvenih nauka smatra da se ne može prosto reći da su tada poraženi sada na vlasti, jer su se menjali i ideološki i personalno.

- Treba, takođe, imati na umu i da su sada u Vladi Srbije i vladajućoj koaliciji neki od političara koji su pripadali DOS-u, pa je i to neki kontinuitet - ukazuje on.  

Neven Cvetićanin objašnjava da je peti oktobar doneo neke važne promene.

- Spuštena je lopta između Srbije i velikih svetskih sila, a i konflikti u društvu nisu tako veliki kao devedesetih.

Takođe, sada se vlast i najveći deo opozicije slažu oko strateškog usmerenja za državu, a izbori su samo pitanje izvođača radova tog usmerenja - zaključuje Cvetićanin.
 
 

Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: