Počinju gužve na fakultetima

Nacionalne vesti - Ponedeljak 22.06.2015 - 12:26

Za dva dana počinje prijavljivanje budućih brucoša za upis na fakultete. Za one najbolje obezbeđena su budžetska mesta, a kvote su, po preporuci Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, iste kao prethodne godine.

foto:prtsc RTS foto:prtsc RTS
Najviše budžetskih mesta dobio je Univerzitet u Beogradu - 9.461 i još po 90 mesta za studente sa invaliditetom, pripadnike romske nacionalne manjine i naše državljane koji su srednju školu završili u inostranstvu.
 
"Trebalo bi prvo da, kada se radi o izboru studijskog programa, biraju ono što vole i za šta imaju sklonosti i da vode računa da se radi o akreditovanoj ustanovi i studijskom programu", poručio je rektor Univerziteta u Beogradu Vladimir Bumbaširević.
 
Najmanje mesta dobio je Univerzitet umetnosti u Beogradu- 284. Mesta za samofinansirajuće studente ograničena su akreditacijom fakulteta.
 
"Naši budući studenti treba da se opredele za ono šta njima najviše odgovara. Normalno, treba da se interesuju o tome šta se traži na tržištu rada. Šta je potreba, a ne samo njihova volja i želja", objašnjava Dragan Antić, rektor Univerziteta u Nišu.
 
Potpredsednik Konferencije univerziteta Srbije Milovan Stanišić budućim studentima takođe predlaže da vode računa o onome što je sada akltuelno.
 
"Aktuelna su sva informatička zvanja - znači studijski programi iz oblasti informatike, računarstva, informacionih tehnologija, računovodstvo, revizija", kaže Stanišić.
 
Nema sumnje da će i ove godine biti velike gužve za upis na ETF i da će biti neophodan izuzetno visok prosek. Mesta ima za 660 brucoša.
 
"Imamo dva smera praktično. Jedan je elektrotehnika i računarstvo, a drugi je softversko inženjerstvo. Oni kreću odvojeno od prve godine. Softversko inženjerstvo ima 120 studenata. Deset odsto je na budžetu, ostali su samofinansirajući. Međutim, oni imaju jako dobru pogodnost, jer kompanije za njih daju stipendije", kaže dekan ETF-a Branko Kovačević.
 
Treba reći i to da je za prijavu i polaganje prijemnog ispita, indeks i obrasce, u zavisnosti od fakulteta, potrebno do 15.000 dinara.
RTS

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: