Pohvale Svetske banke, Srbija sigurna za investiranje

Nacionalne vesti - Sreda 16.09.2015 - 14:11

Srbija je dobila pohvale Svetske banke za ekonomske reforme i to je znak da je Srbija sigurna zemlja za investiranje, rekao je premijer Srbije Aleksandar Vučić posle razgovora sa čelnicima Svetske banke.

 Direktorka kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin. Foto: RTS Direktorka kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin. Foto: RTS


Vučić je novinarima u Vašingtonu, posle tog sastanka, rekao da je Svetska banka zadovoljna onim što je Srbija do sad uradila i da između naše zemlje i te finansijske institucije nema otvorenih pitanja i razmimoilaženja u stavovima, ali da predstoji još teškog posla.

Premijer je preneo i reči direktorke kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin, koja je kazala da će Srbija, ukoliko nastavi sa reformama bez obzira na težinu situacije u kojoj se nalazi, uskoro u regionu biti ubedljivo najbolja zemlja.

"To nije mali podstrek i na nama ostaje da radimo vredno i dobro i siguran sam da ćemo u Svetskoj banci imati dobrog partnera", rekao je Vučić.

Upitan da li Srbija ima problem sa odobrenim, ali nerealizovanim kreditima Svetske banke, Vučić je rekao da to nije veliki i odlučujući novac za državu i javne finansije.

"To je naša nedovoljna sposobnost da procenimo da li su nam neki krediti potrebni, ali to je manji problem. On će se rastezati godinu ili dve, ali to je svejedno, kad govorimo o državi i javnim finansijama, to nije beznačajan, ali ni odlučujući ni velik novac", kaže Vučić.

Premijer je sa čelnicima Svetske banke razgovarao o pronalaženju partnera u okviru javno-privatnog partnerstva za aerodrom "Nikola Tesla", PKB-a, kao i o rešavanju problema nenaplativih kredita, posebno u "Farmakomu".

"Gledamo kako da zajedno rešimo te probleme i da istovremeno uz mere fiskalne konsolidacije podsičemo rast naše privrede", rekao je Vučić.

Kako kaže, bilo je reči o reformama u Srbiji, konkretnim problemima, o tome na koji način se u Srbiju može vratiti preduzetnički duh i jake radne navike, kao i o obučavanju i pripremi budućih generacija za posao i razvijanje privatnog biznisa.

Dodao je da je sa predstavnicima Svetske banke razgovarao i o programu za rani razvoj dece, koji se razvija u partnerstvu Svetske banke, Fondacije Novak Đoković i srpske vlade.

Vučić je naveo da Srbija sad ima priliku da se pozicionira za sledećih 50 godina kao država koja štiti evropske vrednosti i vrednosti savremenog čovečanstva.

"Onako kako smo se loše pozicionirali u svetu prethodnih 30 godina, uveren sam da je sad prilika da repozicioniramo našu zemlju za narednih 50 godina", rekao je Vučić, ističući da Srbija uživa sve veći ugled u svetu jer je pouzdan partner koji ispunjava sve što je dogovoreno.

Upitan šta očekuje razgovora sa državnim sekretarom Džonom Kerijem, Vučić je rekao da očekuje dalju podršku za Srbiju.

Svetska banka spremna da pomogne u rešavanju izbegličke krize

Direktorka kancelarije Svetske banke za Jugoistočnu Evropu Elen Goldstin rekla je Svetska banka visoko ceni reformske napore Srbije i istakla da je ta institucija spremna da pomogne u rešavanju izbegličke krize, ali da očekuje da prvo Evroska unija napravi zajedničku strategiju.

Rekla je i da je direktor Svetske Banke doktor Džim Jong Kim u razgovoru sa premijerom Vučićem pohvalio Srbiju za pokretanje izazovnih ekonomskih reformi kao i regionalnu saradnju i sa EU što je, po njenim rečima, zaista poboljšalo poziciju Srbije u međunarodnoj zajednici.

"Mislim da privrženost reformama i regionalnoj saradnji, kao i evropskim integracijama počinje da donosi plodove. To vidimo i prema statistikama koje pokazuju da je Srbija krenula u pozitivnom pravcu", rekla je ona navodeći da izvoz i zaposlenost rastu, te da su fiskalni podaci bolji od očekivanih.
"To su veoma pozitivni i ohrabrujući znaci za Srbiju", ocenila je Goldstin.

Dodala je da je predsednik Svetske banke preneo premijeru da je sada potrebno da se Srbija fokusira na dugoročnu primenu strukturnih reformi.

Govoreći o saradnji Srbije i Svetske banke, Goldstin je navela da je ova finansijska institucija upravo usvojila petogodišnju strategiju za podršku Srbiji koja se tiče značajne tehničke i finansijske pomoći našoj zemlji ukoliko ona zadrži opredeljenost za strateške reforme.

Svetska banka, prema njenim rečima, prati aktivnosti u tri važne oblasti.

Kao prvo, to je stvaranje efikasnije države i državnih institucija koje će služiti građanima Srbije, drugo se odnosi na okončanje procesa privatizacije, dok treće podrazumeva stvaranje okruženja za rast privatnog sektora i investicije.

Prema njenim rečima, Svetska banka i vlada Srbije su dogovorili program za podsticanje konkurentnosti i zapošljavanja radi podrške preduzetništvu, inovacijama i stvaranju investicione klime što će privući investitore u Srbiju.

Na pitanje da li je moguće da Svetska banka pomogne Srbiji u suočavanju sa izbegličkom krizom, Goldstin je podsetila da je Srbija dobila pozitivne ocene o humanom tretmanu izbeglica.

"Mi verujemo da je to problem koji će morati da reši EU i razvije zajedničku strategiju, a zemlje kandidati kao Srbija će biti deo tog pristupa EU", rekla je ona i dodala da će ako EU zatraži podršku Svetske banke, ova institucija rado pružiti pomoć.

Vučić posetu Vašingtonu nastavlja susretom sa državnim sekretarom Džonom Kerijem.

RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: