Pojačana kontrola korišćenja pojaseva u vozilima

Nacionalne vesti - Ponedeljak 27.07.2015 - 20:47

Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a od danas su pojačali kontrolu korišćenja sigurnosnih pojaseva u vozilima.

Kazna ako ne vežete pojas na zadnjem sedištu. Foto: A. Stojković Kazna ako ne vežete pojas na zadnjem sedištu. Foto: A. Stojković

Od sada , ukoliko ne vežete sigurnosni pojas kada se vozite na zadnjem sedištu , saobraćajna policija pisaće vam kaznu.

Dugo je važilo pravilo da je vožnja na zadnjem sedištu u slučaju nesreće sigurnija nego da sedite napred. Ipak, izumi koji poboljšavaju bezbednost putnika na prednjim sedištima doveli su do toga da se situacija promenila.

- Nakon izvršenih analiza pojavili su se rezultati koji ukazuju na neophodnost vezivanja pojasa na zadnjem sedištu, jer u većem broju nezgoda dolazi do povređivanja putnika na zadnjem sedištu, tako da će ova kontrola upravo iz tih razloga biti intenzivna i pojačana. Nakon završene propagandne kampanje o potrebi i obavezi vezivanja sigurnosnih pojaseva na zadnjem sedištu automobila, pripadnici USP će intenzivno kontrolisati vozila i sankcionisati sve putnike u vozilu i one koji ne vežu sigurnosni pojas na zadnjem sedištu automobila - izjavio je zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije Slobodan Malešić.

U velikom broju saobraćajnih nesreća, razlog pogibije putnika je upravo nevezivanje pojasa na zadnjem sedištu, zbog čega ispadaju iz vozila ,što dovodi do smrtonosnih povreda. Takođe , istraživanja pokazuju da putnik sa zadnjeg sedišta, prilikom sudara, na osobu ispred sebe udara silom koja je približna težini od jedne tone.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: