Pojeftineli benzin i cigarete

Nacionalne vesti - Četvrtak 27.11.2014 - 21:14

Benzin je pojeftinio između dinar i dva i po dinara po litru, a cigarete i do 30 dinara po paklici.

(Ilustracija) (Ilustracija)
Bezolovni benzin BMB 95 juče se mogao pazariti i za 147,2 dinara. Dizelu je cena na većini benzinskih stanica nepromenjena, litar je oko 154 dinara. 
 
Niže cene istaknute su samo mesec dana pre podizanje akciza, a predsednik Udruženja privatnih naftaša Milan Rakić kazao je da je ovakvo stanje nelogično.
 
- Akciza na benzin je veća za oko 17 dinara nego na dizel, a benzin je pojeftinio, cena dizela ostala je ista – kazao je Rakić i dodao da je moguće da je u pitanju marketinški trik pred poskupljenje goriva zbog akciza, ali da je “situacija u globalu apsurdna”.
 
U naftnim kompanijama naveli su da u strukturi cene goriva više od 50 odsto čine akcize i PDV, te da usled pada kursa dinara u odnosu na dolar od 16 odsto od početka godine, nije došlo do drastičnog pada cene.
 
Oni su dodali da se u poslednjih pola meseca cene goriva u Srbiji usklađuju sa cenama na svetskom tržištu, sa padom cene nafte.
 
- Pozicija Srbije u regionu nije se mnogo menjala. Benzin je jeftiniji samo u BiH, Bugarskoj i Makedoniji i to za pet evrocenti. Dizel je jeftiniji i u Hrvatskoj, Grčkoj i Crnoj Gori, dok je skuplji u Mađarskoj, Rumuniji, Sloveniji - naveo je direktor Udruženja naftnih kompanija Tomislav Mićović.
 
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: