Potpuna zabrana pušenja uskoro

Nacionalne vesti - Sreda 08.10.2014 - 15:01

Ministarstvo finansija priprema novi Zakon o duvanu kojim će pušenje na javnim mestima i na poslu biti potpuno zabranjeno, pooštriće se kriterijumi za izgled paklice, dok će proizvodnja slim i cigareta sa ukusom mentola biti potpuno zabranjena.

(Ilustracija) (Ilustracija)

Kako sazaju „Večernje novosti“ Zakonom, u koji će biti ugrađeno sve što je predviđeno novom Direktivom EU o proizvodnji i predstavljanju duvanskih proizvoda, biće pooštrena i kontrola elektronskih cigareta.

Kao jedna od 170 potpisnica Okvirne konvencije Svetske zdravstvene organizacije o kontroli duvana, Srbija sad i kao kandidat za EU, ima obavezu da u naredne dve godine usaglasi zakone o kontroli duvana sa novim pravilima.

Za razliku od sadašnjeg, prelaznog rešenja, po kojem ugostiteljski objekti mogu da biraju da li će biti pušački ili nepušački, ili pola-pola ako su veći od 80 metara kvadratnih, po novim pravilima tu neće moći da se uživa u cigareti.

Na budućim pakovanjima cigareta, prema direktivi EU, nalaziće se obavezna upozorenja o štetnosti duvana sa slikom i tekstom koja pokrivaju 65 odsto prednje i zadnje strane paklice. Na 50 odsto bočnih strana nalaziće se takođe zdravstvena upozorenja, što zamenjuje postojeće upozorenje o nivou katrana, nikotina i ugljen-monoksida.

Novosti.rs, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: