Poverenik: Falsifikovani potpisi porodilja

Nacionalne vesti - Petak 21.10.2016 - 12:22

Beograd -- Poverenik za informacije od javnog značaja uputio je dopis Republičkom javnom tužilaštvu u kome traži mere zbog obrade ličnih podataka porodilja.

Šabić obavestio Tužilaštvo o rezultatima nadzora; FOTO: Thinkstock Šabić obavestio Tužilaštvo o rezultatima nadzora; FOTO: Thinkstock

U tom dopisu se navodi da je određeni broj potpisa porodilja na formularima s njihovim podacima falsifikovan, prenosi N1.

Poverenik Rodoljub Šabić u dopisu je je obavestio Tužilaštvo o rezultatima postupka nadzora nad sprovođenjem Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, a povodom obrade ličnih podataka porodilja od preduzeća Ker dajrekt (Care Direct) na osnovu ugovora o saradnji sa više zdravstvenih ustanova širom Srbije.

Uz dopis poverenik je dostavio Tužilaštvu i zapisnik o izvršenom nadzoru, kao i sva druga relevantna dokumenta prikupljena u toku postupka nadzora, radi preduzimanja mera iz okvira nadležnosti tužilaštva.

Rezultati sprovedenog nadzora izazivaju sumnju da bi u nemalom broju slučajeva potpisi porodilja na formularima za saglasnost za obradu podataka mogli biti neverodostojni, odnosno falsifikovani, navodi se u saopštenju poverenika.

Kako se dodaje, u postupku nadzora preduzeće Ker dajrekt (Care Direct) je potvrdilo da ima ugovor eo saradnji sa 45 zdravstvenih ustanova sa teritorije Republike Srbije na osnovu kojih mu te ustanove stavljaju na raspolaganje određeni prostor i kadrovske kapacitete.

A na osnovu ugovora o delu sa preduzećem zdravstveni radnici vrše podelu materijala i prikupljenih obrazaca u koji se upisuju podaci o ličnosti porodilja "uz njihov obavezan potpis".

"Primera radi, samo u slučaju podataka o ličnosti žena koje su se porodile u jednom porodilištu, u Novom Sadu, uvidom u uzorak od 398 potpisanih formulara utvrđeno je da je čak 116 tih obrazaca potpisano inicijalima porodilja.

Navedena činjenica, zajedno sa izjavama pojedinih porodilja čiji 'potpisani' obrasci su pronađeni u postupku nadzora, a koje su kategorične u tome da ništa nisu potpisale, ukazuje na postojanje indicija da bi u vezi sa obradom podataka porodilja moglo biti počinjeno više krivičnih dela", objašnjava se u saopštenju.

S obzirom na realnu mogućnost sličnih dešavanja i u nekim drugim od 45 porodilišta, koja se nalaze na područjima nadležnosti većeg broja tužilaštava, poverenik je o svemu obavestio Republičko javno tužilaštvo očekujući da ono oceni potrebu i obim preduzimanja daljih mera iz svoje nadležnosti.

B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: