Poverenik pokrenuo nadzor zbog naredbe ministra odbrane

Nacionalne vesti - Četvrtak 22.03.2018 - 07:49

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti, u vezi sa navodima Vojnog sindikata da je ministar odbrane zaposlenima u Ministarstvu i Vojsci Srbije nedavno izdao spornu naredbu o potpisivanju izjave o privremenom oduzimanju mobilnih telefona.

Sporna naredba o privremenom oduzimanju mobilnih telefona FOTO: Free Images Sporna naredba o privremenom oduzimanju mobilnih telefona FOTO: Free Images
Naime, kako tvrdi Vojni sindikat, ministar odbrane je naredio zaposlenima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije da potpišu izjavu kojom daju pristanak da im, u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja privatnih telefona u određene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, telefoni budu privremeno oduzeti i pregledan njihov sadržaj.
 
„Vojni sindikat mi se juče obratio dopisom kojim traži mišljenje i intervenciju Poverenika. Dao sam nalog za otvaranje postupka nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Ministarstvu odbrane, postupak je pokrenut i od Ministarstva je zatraženo izjašnjenje o relevantnim pitanjima“, navedeno je iz kancelarije Poverenika Šabića za Insajder.
 
Poverenik napominje da nije imao uvid u celo naređenje ministra odbrane i da do kraja postupka nadzora ne može da daje izjave o zakonitosti tog naređenja.
 
„Slobodan“ pristanak uz naredbu
 
Međutim, Šabić navodi da obrazac izjave koja mu je dostavljena iz Vojnog sindikata, a koja se uz naredbu ministra daje na potpisivanje zaposlenima, „otvara više pitanja“.
 
„Pregled podataka o komunikaciji iz npr. mobilnog telefona, bez sumnje je obrada podataka o ličnosti. Hipotetički, osnov za obradu podataka o ličnosti može biti ’pristanak’. To je, a ne saglasnost, termin koji koristi Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. Ali, i ako bismo zanemarili tu terminološku razliku, ne sme se zanemariti uslov da pristanak, da bi bio pravno valjan, mora da bude slobodan“, poručuje Šabić.
 
Tako se postavlja pitanje da li je pristanak slobodan, ako već u zaglavlju izjave koja se daje zaposlenima piše da je data „na osnovu naredbe“.
 
Inače, Vojni sindikat Srbije je juče saopštio da je svim zaposlenima u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane naređeno da daju saglasnost za privremeno oduzimanje privatnih mobilnih telefona na neodređeno vreme, da bi se ostvario uvid u sadržaj i podatke u telefonima, i to u slučaju nepoštovanja zabrane unošenja privatnih telefona u određene prostorije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
 
Nakon saopštenja sindikata oglasilo se Ministarstvo odbrane, koje je tvrdnje Sindikata odbacilo kao netačne i zlonamerne, ali nije jasno koje tačno, jer je istovremeno pozvalo na poštovanje naređenja ministra.
 
„Naglašavamo da je naređenje ministra odbrane o merama zaštite tajnih i službenih podataka i dokumenata zasnovano na Zakonu o tajnosti podataka i Zakonu o Vojsci Srbije i da se njime bliže uređuje način korišćenja telekomunikacionih uređaja u prostorijama u kojima se obrađuju i čuvaju tajni vojni podaci", navedeno je u saopštenju Ministarstva.
 
U obrascu izjave koja je dostavljena novinarima Insajdera iz Vojnog sindikata piše da su potpisnici izjave „svesni i saglasni“ da se u svako doba mogu pregledati, između ostalog, službeni mobilni telefoni kojima bi se mogao neovlašćeno snimiti tajni predmet ili dokument.
 
Takođe, u izjavi se navodi i da potpisnik pristaje na to da mu privatni telefon bude oduzet i pregledan njegov sadržaj u slučaju unošenja telefona u prostorije Ministarstva i Vojske gde je to zabranjeno.
Insajder, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: